Home

Achtergrond

Onderzoek grootschalige drijvende kas

De provincie Zuid-Holland laat de technische en economische haalbaarheid van een drijvende bloemenkas van 5 hectare onderzoeken.

Het concept, Floating Roses, komt uit het ondernemersplan van de rozenkwekers Wim van Kampen uit Nieuwerkerk aan den IJssel en Frank Olieman uit Moerkapelle. Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector twee vliegen in één klap. Het vormt een innovatieve oplossing voor de schaarste aan ruimte in tuinbouwgebieden in de Randstad en een sterke uitbreiding van waterbergingscapaciteit.

Het plan voor een drijvende kas is al in 2005 ontstaan en stond eerst gepland voor de Zuidplaspolder. Uiteindelijk is om technische redenen gekozen voor de locatie Bleiswijk. Het Productschap Tuinbouw ondersteunt het initiatief. Volgens het productschap zullen de komende jaren tienduizenden hectares grond voor waterberging worden ingericht, wat ten koste gaat van de ruimte die beschikbaar is voor sierteeltproductie en voedingstuinbouw.

Het ontwikkelen en testen van Floating Roses wordt financieel mogelijk gemaakt door onder meer het Productschap Tuinbouw, Rabobank, Interpolis, het ministerie van landbouw en de provincie Zuid-Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.