Home

Achtergrond

Onderwijsraad wil prestatiebonus voor leraren

Scholen moeten doelgerichter werken. Om dit te bereiken moet de overheid een prestatiebonus voor leraren invoeren.

Dat zegt de Onderwijsraad in een vrijdag gepubliceerd adviesrapport aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens de raad worden leraren momenteel nauwelijks afgerekend op hun prestaties. Op scholen is de heersende cultuur onder leraren "ieder doet hetzelfde, ieder kan hetzelfde en ieder verdient hetzelfde'', aldus het rapport. Leraren zouden zich hierdoor niet gewaardeerd voelen voor extra inzet.

Een meer doelgerichte instelling op scholen is volgens de raad nodig omdat de kwaliteit in het onderwijs omhoog moet maar hier geen geld voor beschikbaar is. Het kabinet kondigde afgelopen Prinsjesdag aan flink te zullen bezuinigen op onderwijs.

De Onderwijsraad wijst in het rapport ook andere factoren aan die de efficiency van het onderwijs in de weg staan. Zo zou er bij scholen een gebrek aan kennis zijn over de kosten van onderwijs. Ook hebben onderwijsinstellingen weinig inzicht in de tijdsbesteding van de docenten. De raad stelt voor om leraren hun tijdsbesteding systematisch te laten bijhouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.