Home

Achtergrond

Onafhankelijk onderzoek DSB 1 februari klaar

Het onafhankelijke onderzoek naar de neergang van DSB Bank en de rol van de toezichthouders kan op z'n vroegst 1 februari worden afgerond.

Dat maakte minister Wouter Bos (Financiën) donderdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over het faillissement van DSB. De Kamer zag de resultaten liever al voor Kerst maar dat is in de ogen van Bos niet realistisch. De commissie, onder leiding van professor Michiel Scheltema, onderzoekt de gang van zaken bij DSB, het optreden van (oud-)bestuurders van de bank en de handelwijze van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarnaast beoordelen de toezichthouders uiterlijk eind deze maand opnieuw, binnen hun reguliere bevoegdheden, de deskundigheid en betrouwbaarheid van vroegere bestuurders en commissarissen van DSB die nog in de financiële sector actief zijn. Het gaat onder andere om topman Gerrit Zalm van ABN Amro en Ed Nijpels van pensioenfonds ABP. Scheltema zal vervolgens zijn oordeel geven of de toezichthouders hun werk goed gedaan hebben. Als hij opmerkingen heeft wordt de Kamer daar vertrouwelijk over geïnformeerd.

In het parlement bestond ergernis dat de resultaten te lang op zich zouden laten wachten waardoor rond personen als Zalm en Nijpels te lang een beeld zou blijven hangen dat ze mogelijk iets fout hebben gedaan. Dat zou hen in hun huidige positie te veel schaden, aldus een meerderheid.

Bos nam tijdens het debat ook de zorgen weg over het optreden van de curatoren die verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van de failliete boedel. Vorige week klaagden belangenorganisaties dat gedupeerden van het faillissement bij hun betalingsverplichtingen onnodig hard werden aangepakt door de curatoren.

Bos benadrukte dat er gewoon betaald moet worden, maar dat de curatoren zich ook realiseren dat zij het ,,een beetje op een fatsoenlijke manier'' moeten doen. Hij wees erop dat de curatoren oog zullen hebben voor schrijnende situaties. Eind volgende week moeten ze bovendien duidelijkheid geven aan DSB-klanten hoe het verder gaat met hun financiële verplichtingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.