Home

Achtergrond 5 reacties

Oktober drukste quotummaand

Oktober was de drukste quotummaand van dit seizoen. Bovendien werd er ruim twee keer zoveel quotum verhandeld als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel. De extra handel kwam vooral in de eerste twee, drie weken van oktober tot stand.

Het aantal koopmelktransacties (zonder grond) bedroeg afgelopen maand 520. Een jaar eerder waren dit er nog 296. Bovendien steeg de gemiddelde transactiegrootte van 38.000 tot 46.000 kg quotum. Daardoor steeg de totale koopmelkhandel zonder grond tot bijna 24 miljoen kg quotum. Ter vergelijking: dat was meer dan in maart 2009.

Er was afgelopen maand ook al ruim twee keer zoveel handel in leasemelk. In totaal ging het om bijna 20,5 miljoen kg. Dat was een jaar eerder 'slechts' 8,9 miljoen kg.

Toch is het de vraag of november weer zo'n drukke handelsmaand wordt. In de laatste anderhalve week liep de koop- en leaselust sterk terug en daalde quotumprijs. De rem is weer ingetrapt, maar het is de vraag voor hoe lang.

prognose:

november begint rustiger

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom die toekijkt

  Tsja, dit kan ik als econoom maar op 1 manier verklaren: Boeren kopen en verkopen veel. Verkoop minus inkoop is marge.
  Jammer genoeg is dit wel kunstmatige prijsvorming en zodoende zijn de prijzen onterecht op dit vreemde niveau beland.

 • no-profile-image

  anne

  jammer dat deze econoom zo uit zijn nek loopt te kletsen.Boeren kunnen nl niet eens kopen en verkopen,het is zo dat als je quotum koopt je drie jaar niet mag verkopen. Dus misschien kunt u beter weer n boek gaan lezen.

 • no-profile-image

  econoom die toekijkt

  Anne uit de Meern, hier is mij noch de gemiddelde melkveehouder/melkquotumhandelaar niets van bekend. Wat mij wel bekend is is dat je de opbrengsten van verkocht quotum (2007 was een superjaar om te verkopen!) weer herinvesteren moet binnen 3 jaar. verder zijn er nog wat regels rondom het verhandelen/verhuren van melkquota. U mag ook wel weer een boek gaan lezen.

 • no-profile-image

  volgens

  Iedreen die melk koopt zonder land, zoals nu het meest gebeurt, mag geen melk verkopen in de drie opvolgende quotumjaren. bron: PZ

 • no-profile-image

  voor de

  <>

  punt 4 en 5 uit dit artikel

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.