Home

Achtergrond 3 reacties

Ogen open of de knip leeg

Van Bakel overschrijdt soms een morele grens. Maar boeren waren wel erg naïef.

De naam Willy van Bakel maakt al decennialang de tongen los. De melkveehouder in Vredepeel is dan ook een mannetjesputter. Als een van de eersten stortte hij zich in 1984 op de handel in melkrechten. Hij bouwde met zijn broers René en Alex het Limburgse melkveebedrijf uit, tot nu 1.200 koeien.

Op een gegeven moment richtte Van Bakel met zijn neef John van der Hoff het emigratiebureau Vreba-Hoff op. Hij organiseerde reizen langs schitterende, grote melkveebedrijven in de VS. Vreba-Hoff regelde alles: de verkoop van de boerderij en het quotum in Nederland. En de bouw en inrichting van het nieuwe bedrijf in de VS. Simpel gesteld: de emigranten gaven Vreba-Hoff een zak met geld en vertrouwden erop dat ze daarvoor ook zo’n prachtbedrijf zouden krijgen. Natuurlijk is dit alles in contracten vastgelegd. Maar kijkend naar de rechtszaken die boeren en bedrijven hebben aangespannen tegen Vreba-Hoff, komen Van Bakel en consorten hun afspraken niet na.

De cruciale vraag is nu: zijn de boeren en bedrijven die met Vreba-Hoff in zee zijn gegaan naïef geweest? Of heeft Van Bakel een grens overschreden? Nu lopen er wel rechtszaken, maar er zijn nog geen uitspraken. En aangezien de rechter het finale juridische oordeel velt, kan (nog?) niet worden gezegd dat Van Bakel juridisch over de schreef is gegaan. In moreel opzicht is hij dat soms wel. Een aantal boeren en bedrijven beschuldigt Van Bakel er van onevenredig veel geld, betaald voor de bouw van stallen of vergunningverlening, in zijn eigen zak te steken.

Ook geldt: ogen open of de knip leeg. Van Bakel is een slimme, harde zakenman die de grens van het betamelijke niet schuwt. Ga je met hem in zee, dan moet je scherp zijn (ogen open), anders kost het je geld (knip leeg).
Naïviteit wordt genadeloos afgestraft. Een les voor iedereen: zaken doen vereist absoluut vertrouwen, maar gebaseerd op keiharde, ondubbelzinnige afspraken.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Wat is één morele grens? Waar is de morele grens? De meningen daarover zullen verschillend zijn. Persoonlijk vind ik; zodra iemand vertrouwen misbruikt overschrijdt zij/hij één morele grens!!!... Een gewiekste zakenman met karakter weet dat heel goed. Tenzij de ''zakenman'' geen geweten heeft, dan kan er sprake zijn van één psychologische afwijking. Bij het Pieter Baan centrum kan dat onderzocht worden. Soms beslissen Rechters aangeklaagden te laten onderzoeken.

 • no-profile-image

  john

  Hebben de emigranten hun plannen niet door laten rekenen door andere partijen voordat de keuze is genomen om met van bakel in zee te gaan?! Iedereen kan van Bakel wel de schuld geven, maar van bakel wil een product verkopen en de klant neemt het aan. En dat projecten uitgesteld zijn is met deze melkprijzen ook geen ramp.. er zijn nu genoeg bedrijven beschikbaar om opnieuw te verleasen als ik hier de reportage bekijk. Maar nu blijkt wel hoe sterk een bedrijf op de vrije markt in zijn schoenen moet staan wil het overleven.

 • no-profile-image

  erik

  Zoals gewoonlijk gaat alles ten onder aan mensen, die zich niet kunnen beheersen. Van Bakel heeft teveel genomen en te weinig gegeven. Veel mensen komen dan in de klem te zitten.
  Ik weet uit geluiden vanuit Amerika zelf, dat menig consultant aldaar zich vaak heeft verbaasd over de gang van zaken bij de Van Bakel bedrijven. Natuurlijk zijn de ondernemers, die Van Bakel een blanco cheque hebben gegeven van te goed vertrouwen geweest, maar dat neemt niet weg dat Van Bakel niet erg integer is. Om dan te vergoedelijken dat hij een harde zakenman is, is net zo onnozel als om te zeggen dat de banken de afgelopen tijd nergens schuld aan hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.