Home

Achtergrond

Oeso verwacht gematigd economisch herstel

De wereldeconomie is weer aan het groeien. Van een sterk herstel is echter geen sprake en er liggen nog gevaren op de loer.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in haar vandaag gepubliceerde Economic Outlook. De Oeso is een denktank voor dertig industrielanden, waaronder Nederland.

De economische groei in de Oeso-landen zal volgend jaar uitkomen op 1,9 procent tegen een krimp van 3,5 procent dit jaar. Bij de publicatie van de vorige Economic Outlook, in juni, werd nog uitgegaan van een groei van 0,7 procent.

De Oeso verklaarde in september al dat de recessie haar einde naderde. De afgelopen maanden is de wereldhandel aangetrokken, vulden bedrijven weer voorraden aan en werd geprofiteerd van sterke economische groei in Azië, en vooral in China, dat geen lid is van de Oeso.

De Amerikaanse economie zal in 2010 een groei van 2,5 procent laten zien, verwacht de Oeso. Japan volgt met 1,8 procent, de eurozone blijft steken op 0,9 procent. De groei van de Oeso-landen, plus Brazilië, Rusland, China en India komt uit op 3,4 procent.

Voor Nederland voorziet de Oeso volgend jaar een economische groei van 0,7 procent na een achteruitgang van 4,3 procent dit jaar. Het herstel is te zwak om tot eind 2010 een toename van de werkloosheid te voorkomen, zo denkt de organisatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.