Home

Achtergrond 2 reacties

OM gaat hennepteelt keihard aanpakken

De top van de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt wordt de komende jaren hard aangepakt. Dat maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maakte zondag bekend de koers drastisch te wijzigen.

Uit het Nationaal Dreigingsbeeld van vorig jaar blijkt volgens het OM dat de hennepteelt, waarin de Nederlandse onderwereld vaste voet heeft gekregen, het onschuldige karakter ver achter zich heeft gelaten. Naar schatting gaat er jaarlijks 2,5 tot 5 miljard euro om in de hennepteelt, die volgens het OM steeds meer verweven is geraakt met de handel in hard drugs en vuurwapens, fraude, mensenhandel en mensensmokkel.

Internationale drugshandelaren zijn verantwoordelijk voor de hele keten van de hennepteelt, dus de productie, de export en ook het witwassen van de winsten. Op grote schaal wordt criminele winst witgewassen met behulp van financiële dienstverleners, aldus het OM.

In Nederland bevinden zich volgens het OM ongeveer 30.000 tot 40.000 hennepkwekerijen. Zo'n 80 tot 90 procent van de kweek is bestemd voor de export. Nederland wordt internationaal gezien als bronland voor hennep en het OM maakt zich grote zorgen over imagoschade.

Het OM wijst erop dat de hennepteelt gepaard gaat met gebruik van veel geweld, waarbij liquidaties niet geschuwd worden. De politie schat dat tussen 2000 en 2006 in de branche mogelijk 25 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, en dat alleen in de zes zuidelijke politieregio's.

Het landelijk parket en de Nationale Recherche stellen er dan ook op gebrand te zijn de internationale hennephandelaren de schijn van onaantastbaarheid te ontnemen. Dat zal de grootschalige export van hennep en het witwassen van de illegale winsten terugdringen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    Weeeelneeeeee, wiet staat op zolder bij opaatjes en omaatjes. Waar is al die ophef voor nodig. Laat het OM eens kijken naar Peter R. de Vries en Undercover in Nederland. De grootste oplichters lopen vrij op straat. Kwestie van prioriteit heren! De Nederlandse burger is jullie al behoorlijk zat!

  • no-profile-image

    boer

    Zet de AID er op,hennep staat ook al vaak tussen de mais en in boerderijen waar geen boer meer in woont

Of registreer je om te kunnen reageren.