Home

Achtergrond

Nordzucker ziet geen heil meer in Eurosugar

Nordzucker en zijn Eurosugar-partners Cristal Union en ED&F verbreken de onderlinge banden.

Twee jaar geleden richtten de partijen Eurosugar op voor de gezamenlijke aanpak van afzet en distributie.

Per 1 januari wordt achter de samenwerking in Eurosugar een punt gezet. Volgens het Noord-Duitse suikerconcern werd de alliantie in 2007 gevormd om daarmee in te spelen op de Europese suikermarkthervorming.

Deze hervorming heeft echter een ander verloop gekregen dan verwacht. "Toen wij Eurosugar oprichtten gingen we uit van quotumteruggave in vooral de randgebieden van de EU en dat zo bekeken een pan-Europese distributieorganisatie een sleutel voor succes zou zijn. De realiteit ziet er echter anders uit", licht Nordzucker-directievoorzitter Hans-Gerd Birlenberg toe.

Vooral Duitsland heeft volgens hem ’significante’ volumes moeten inleveren. De marktbescherming voor de traditionele verwerkers is ook anders uitgevallen.

Een andere belangrijke factor is dat de situatie bij Nordzucker zelf is gewijzigd door de overname van het Scandinavische Danisco Sugar (nu Nordic Sugar) in maart van dit jaar. In Scandinavië is Nordzucker daardoor in feite een concurrent van Eurosugar en daarmee ook van zichzelf geworden. Niet alleen Nordzucker, maar ook het Franse Cristal Union en het Britse ED&F nemen de distributie en afzet per 2010 weer helemaal in eigen hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.