Home

Achtergrond

Noord-Korea verhoogt druk op Washington

In het diplomatieke steekspel rond het gevreesde Noord-Koreaanse atoomprogramma heeft het Noord-Koreaanse regime aartsvijand Washington onder druk gezet.

Het is tijd dat de Verenigde Staten besluiten of ze direct met de regering in Pyongyang willen onderhandelen, stelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het communistische land maandag.

Pyongyang zou dan bereid zijn weer terug te keren naar bijvoorbeeld het zogenoemde zeslandenoverleg over nucleaire ontwapening. Noord-Korea brak deze onderhandelingen met China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Staten eerder dit jaar af als reactie op internationale kritiek. Het regime werd getroffen door sancties van de Verenigde Naties nadat het in mei voor de tweede keer een kernproef had uitgevoerd.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il liet begin vorige maand al doorschemeren het zeslandenoverleg te willen hervatten na directe onderhandelingen met Washington. In het verleden weigerden de VS elk rechtstreeks overleg. Washington wil nu uitsluitend met Pyongyang in gesprek om Noord-Korea terug te halen naar de onderhandelingstafel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.