Home

Achtergrond 1 reactie

Noord-Holland neemt afscheid van Borghouts

Noord-Holland heeft vandaag officieel afscheid genomen van commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks). Bij zijn afscheid in het provinciehuis in Haarlem kreeg Borghouts de gouden provinciepenning, de hoogste onderscheiding die Noord-Holland kent.

Borghouts besloot in september op te stappen als commissaris, nadat hij eerst onder vuur was komen te liggen door de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland 78 miljoen euro dreigt te verliezen. Daarna raakte hij in opspraak omdat hij declaraties had goedgekeurd van VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, terwijl er geen bonnetjes van waren. Na alle beroering over deze kwestie zei Borghouts geen plezier meer te hebben in zijn werk.

Borghouts zei in zijn laatste toespraak als commissaris dat het goed zou zijn als de rijksoverheid sommige taken overdraagt aan de provincies. Hij denkt daarbij onder meer aan bodemsanering, vernieuwing van bedrijventerreinen en stadsvernieuwing. De provincies hoeven daar geen geld voor, aldus Borghouts, maar het Rijk kan het geld gebruiken om het begrotingstekort te dichten. Voorwaarde is wel dat de rijksoverheid afziet van bezuiniging op het Provinciefonds. ,,Daar krijg ik vast wel weer een telefoontje over van minister Wouter Bos'', zo zei Borghouts.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Een gouden provinciepenning? Een schop onder zijn kont had hij moeten hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.