Home

Achtergrond

Nog meer concurrentie voor Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende heeft er een rivaal bij in de strijd om het EU-presidentschap.

Toomas Hendrik Ilves (55), nu nog president van Estland, zou een goede kandidaat zijn voor de prestigieuze post, zo stelde de Estse premier Andrus Ansip donderdag.

De Zweedse premier en huidige EU-voorzitter Fredrik Reinfeldt hield de afgelopen week een consultatieronde onder de regeringsleiders van de 27 EU-landen. Overeenstemming werd nog niet bereikt. Volgende week donderdag komen de leiders naar Brussel om een besluit te nemen over de benoeming.

Ansip zei in Tallinn, de hoofdstad van Estland, tegen journalisten dat hij Reinfeldt heeft geïnformeerd over de kandidaatstelling van Ilves. Deze zou ook geschikt zijn als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid (een soort EU-minister van Buitenlandse Zaken), de tweede belangrijke post die beschikbaar komt op basis van het Verdrag van Lissabon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.