Home

Achtergrond 94 reacties

Niks romantisch aan leven met boer

Stress, keihard werken en nauwelijks huishoudgeld.

Een groep Friese boerinnen wil Nederland laten zien dat het dagelijks leven op een boerderij vandaag de dag bepaald niet rooskleurig is, ook al laat de populaire televisieserie Boer zoekt Vrouw mensen dat misschien geloven.

In het televisieprogramma Kruispunt meldden de vrouwen gisteravond dat ze de website Vrouw van Boer lanceren. De site, die volgende week begint, moet een platform worden waar boerinnen elkaar kunnen steunen en helpen in hun dagelijkse bestaan. "De problemen op een boerderij zijn onvoorstelbaar groot'', zei één van de initiatiefneemsters Lida Flapper.

Een andere boerin vertelde dat haar man zeven dagen in de week van 's morgens vijf tot 's avonds acht uur werkt op de boerderij om het hoofd boven water te houden. Zijzelf heeft naast het gezin ook nog een baantje om bij te verdienen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  Groot gelijk Boerin Frankrijk. Nederlandse boeren hebben het altijd zo over hun vrijheid en zelfstandigheid maar beginnen tegenwoordig steeds meer op tijdschijvende referendarsissen te lijken! Boer Cornelis Pieter Veerman schijnt bijvoorbeeld de reistijd tussen zijn bedrijven in Goudswaard en Dordongne als negatieve inkomsten af te schrijven. Nieuwe poging om de fiscus te tillen! Jullie bedrijf zit kennelijk in of vlakbij school, zoals dat hier ook was voordat heel ons land werd ruilverkaveld en boerderijen overal ver vandaan werden gebouwd. Ik wordt bijn jaloers op je en wens je erg veel geluk in La Douce France!

 • no-profile-image

  Marcel

  Liefhebber, de gemiddelde werkweek op een boerderij bedraagt 60-70 uur per week (7 dagen per week), dit is niet erg want daar hebben we voor gekozen. Door de slechte prijzen is het minder leuk maar we genieten nog elke dag net zoveel van ons werk, maar als we gaan telebankieren is het niet zo gezellig. Zeker omdat de correctie op de melkprijs 3 jaar geleden achteraf word betaald, (veel collega's hebben die inmiddels ontvangen maar wij nog steeds niet) de zgn hectaretoeslag valt het niet mee om de rekeningen allemaal te betalen. Deze rekeningen zijn van allemaal goede mensen die producten aan ons bedrijf leveren, die nu ook wat langer op hun geld moeten wachten (dit is geen fijn gevoel)!! Nee, we klagen niet over ons werk, maar de steeds meer oplopende bemoeienis van iedereen en de daarbij extra kosten voor ons bedrijf zijn een zwaar gelag omdat de opbrengst prijzen zeer veel te laag zijn om dit op te vangen. Dan zijn er 2 mogelijkheden: ze bezuigd op alles (incl. prive) of je regelt extra geld bij de bank en zorgt dat je priveleven "gewoon" door kan lopen.
  Gemiddeld genomen zijn er in de stad meer luxe artikelen in huis dan op het platteland!

 • no-profile-image

  boer

  Ik vind het een slecht initiatief, warom moet je de melkveehouderij in een negatief scenario zetten, bzv is echt goede reklame voor de hele sector.
  het is denk ik gewoon zaak dat je als boer zijnde niet zohard wilt kwa groei dat je slaaf word van de bank. de banken willen dit maar al te graag want bij de boer springt hij er altijd uit en bij de winkel in t dorp die kapot gaat niet!
  dit moet je als boer voor het oog houden.
  en niet kijken naar de buurman met een grotere tractor en meer koeien en t daarom ook maar willen....
  waarschijnlijk hebben deze ondernemers gewoon teveel gewild

 • no-profile-image

  boerin

  Ik denk dat een hoop boeren vergeten dat de klusjes die ze tussendoor doen, als gras maaien ed, een werknemer op de zaterdag en zondag moet doen.
  Wij hebben sinds 4 jaar een boerderij hier in Frankrijk, daarvoor werkten wij in Nederland als werknemer en wij voelen ons rijk dat wij nu dit werk kunnen doen. 60-70 uur per week werken? Wij zien toch wel een groot deel daarvan als hobby. En de kinderen 3 keer per dag aan tafel zien is toch een verrijking. Samen de koeien melken, heeft best wel romantische kanten. Ik zou voor geen goud meer willen ruilen!

 • no-profile-image

  boerin

  De een klaagt de ander maakt zijn winst/verlies rekening op over 2009 en kijkt vooruit naar 2010 en volgende jaren, waar goede en slechte jaren uit zullen rollen. Zijn we van plan om elk slecht jaar te gaan klagen?

 • no-profile-image

  Gebeten door de 1, geslagen door de ander.

  Als consument wil ik alle boeren en tuinders bedanken voor het harde werken voor helaas een schamele beloning en uiteraard voor hun doel van werken: het lekkere voedsel, waarvan ik elke dag kan genieten voor een aangename prijs.
  Als consument heb ik ook last van een te laag inkomen. Maar ik heb geluk, ik heb werk. Het goede inkomen wordt behaald door mensen die heel veel kennis bezitten, een goede functie hebben en zichzelf kunnen belonen door anderen, weliswaar legaal, te bestelen. Zo betaalt u té veel rente over uw leningen en ontvang ik té weinig rente op mijn spaargeld. Zo ontvangt u té weinig voor uw produkt en betaal ik té veel voor uw produkt in de supermarkt.
  Gelukkig leven we in Nederland. Hier mag je klagen zonder gevaar voor eigen leven. Hier mag je zeggen dat je niet voor het politbureau werkt maar voor de managers van de grote bedrijven en de ambtenaren en de zichzelf 30% loonopslaggevende politici. De afstand tussen ons en de politiek is weer toegenomen vorige week. Het aantal schakels tussen ons en de nieuwe EU-president moet nu onderhand minstens zo groot zijn als in de voormalige communistische USSR of DDR. De vrijheid die wij genieten is vele malen groter. Maar wil je een beetje daarvan kunnen genieten dan zijn redelijke evenwichtige beloningen onder de mensen wel noodzakelijk. En daar schort het wel aan. Geld is een primaire levensbehoefte geworden. Want daarmee koop je de vrijheid, het eten, kleding, vakantie, de auto, de hobby.
  Maar ja, zolang de manager en de politicus zich als een maffiagangster gedraagt en alleen maar aan zijn ikke denkt en zijn buurman in de goot duwt en laat werken voor een krats, zo wordt het voor steeds meer mensen moeilijker om financieel rond te komen. Dan gaat op den duur ook de boeren way of life soms effe tegenstaan. En heb je behoefte om je stem eens te verheffen. En dat mag in ons kikkerlandje.

 • no-profile-image

  boerin

  Jammer dat er zoveel frustraties in de reacties naar voren komen, welke lijken voort te komen uit jaloezie.
  Boeren is een prachtig vak, waar je voor 200 procent voor moet gaan en anders moet je snel wat anders gaan zoeken. Kijken naar wat je wel hebt is moeilijk, maar levert uiteindelijk meer op naar kijken wat je niet hebt.

 • no-profile-image

  Han

  Par bleu boerin je hebt gelijk het boeren bestaan zo ik het lijdt de laatste jaren is inderdaad romantisch. Ik geniet elke dag van mijn werk, ik hoef er dan ook mijn inkomen maar een klein deel uit te halen.
  Ik tracht aan te geven waarom het voor hel veel mensen helaas minder romantisch is dan de KRO ons voorspiegelt. Zo ver ik weet zijn er van al de Boer zoekt Vrouw afleveringen maar enkele in blijvende romances geeindigd.

 • no-profile-image

  boer met werkende vrouw en kind

  Heb dat programma ook gezien en moet zeggen dat de geportreteerde bedrijven/ gezinnen volgens mij wel redelijk representatief zijn voor nederland. maar toch een paar kanttekeningen. Wat ik niet snap is dat het werk kennelijk toe neemt als de prijzen laag zijn. Als ik hoor zeggen dat ze 7 dagen per week werken van 5 uur tot 19.00 uur. dan denk ik wat doe je dan al die tijd? kijk, kinderen op halen uit school of de tuin maaien, of het keukenraamkozijn verven zijn geen bedrijfsgerelateerde werkzaamheden.
  Dat de vrouw nu ook buiten de deur moet werken... gefeliciteerd dat het nog zo lang geduurd heeft. aangezien op een bedrijf met werk voor 1 fte en natuurlijk geen 2 inkomens gehaald kunnen worden. Het klopt natuurlijk ook niet dat op dit moment die ene fte nu ook niets verdiend. Maar goed als ik kijk naar mijn niet agrarische vrienden en familie, die hun vrouwen werken ook allemaal buiten de deur. (omdat de hypotheeklasten in de stad dermate hoog zijn dat het daar al lang gemeen goed is dat man en vrouw uithuizig werken).
  bovendien is het toch ook helemaal niet verkeerd om uithuizig te werken. toen ik met mijn vrouw trouwde was het voor haar al lang duidelijk dat zij niet thuis ging blijven. Dat heb ik ook nooit van haar verwacht. ze had tenslotte niet voor niets 8 jaar gestudeerd. het geeft je als gezin ook een ruimere blik op de wereld als wanneer je alleen maar als gezin op het eigen erf woont en werkt. We zijn gelukkig, zij heeft haar toko ik mijn bedrijf en en samen hebben we ons gezin. en idd ook ik verdien dit jaar niets met aardappelprijzen van 7 cent en tarwe van 11 cent. maar ben nog net zo gelukkig als bijv. 2 jaar geleden toen ik 24 cent voor mijn tarwe beurde.

 • no-profile-image

  Han

  Josien als we een beter evenwicht tussen gezin en arbeid (voor iedere werker) willen denk ik dat er een cultuur omslag moet plaats vinden en we van andere economische basis moeten uit gaan dan nu. Er moet een soort evenwicht komen tussen de prijzen van minerale grondstoffen en bio grondstoffen. Ik bedoel een grondstof prijs die zonder allerlei extra financiering hergebruik of uitruilen mogelijk maakt en de basis moet gezocht worden in bv productie kosten tarwe / mais als basis voor voedsel en energie.
  De huidige competie waarbij milieu, productie voeding bio brandstof, biodiversiteit tegen elkaar wordt uit gespeeld zal geen winnaars opleveren alleen maar verliezers.
  Het probleem van door hardwerken ontwrichte gezinnen is niet alleen des boers. Wat denk je van de loonslaven die zover zijn "uitgekleed" dat beide moeten werken het rijtjes huis nog te betalen en voor kinderen is soms zelfs nog geen plaats in de financieen.
  Hier gold als oplossing ieder vrouw heeft recht op werk (Emancipatie).
  Boerinnen werken en denken reeds eeuwen mee op het bedrijf en nog steeds is de gezins situatie niet verbetert en sinds opa en oma er niet meer bij in wonen is het zelfs verslechterd. Geen kinder opvang.
  Dit is verergert door de grootschaligheid en daaraan gekoppelde leegloop van het platteland (mondiaal gezien).

 • no-profile-image

  Boer

  Wanneer je 7 dagen per week van de vroege morgen tot de late avond aan het werk bent, en dat je partner er ook nog een baantje bij heeft, en dat je nog de zaak niet rond kunt zetten. DAN WORDT HET TIJD OM TE STOPPEN!!!!!!!
  Geen wonder dat die vrouwen klagen.

 • no-profile-image

  Verontruste Boerin.

  @ geplaatst door Brabant, ik ben het met u eens. Een negatief beeld krijg je door te zwijgen, alles binnenhuis te houden totdat de Bom Barst!!!... Het wordt hoog tijd dat wij onze Problemen Ventileren!!!... Eventueel onder pseudoniem.

 • no-profile-image

  Han

  Piet bedankt voor je ondersteuning. Ik zie nog het meeste heil in een vrijwillige productie verlaging, dan een nieuwe prijzen slag, die alleen maar tot slachtoffers leidt onder de boeren. Ook hier zal de "overwinnaar" met een economisch ondervoed bedrijf uit komen. Productie verlaging zal een schok effect op de machthebbers te weeg brengen. Ze hebben immers de voorraden tot een minimum laten slinken en hebben geen antwoord richting "hongerende" bevolking.
  Ik weet dit voorstel is asociaal maar werkt vermoedelijk sneller dan een langzame marteling. Ik ben nog altijd van mening dat in 1 keer veel pijn minder erg is dan een zeurende aanhoudende pijn zonder uitzicht op verbetering.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Krijg je er van met die Friese dwarsliggers, ze vinden altijd wel iets om hun afkeuring te uiten. Dan maar liever zonder vrouw.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Groot gelijk Ria. Akkerbouwers nemen veel makkelijker de grillen der natuur voor lief en weten dat er magere en vette jaren zijn. Toch zou het in deze politiek barre tijden wellicht geen slecht idee zijn als die uienboeren een paar honderd ton van hun overproductie op het Binnenhof zouden kieperen. Liefst fermenterend! Dan kunnen de leden der Staten Generaal zélf ook eens écht in tranen uitbarsten!

 • no-profile-image

  boerin

  3 weken Frankrijk? iedere avond uit eten? met het vliegtuig naar de USA? Wel realistisch blijven. Je kunt als boerin ook naar de directeur van de bank kijken en jezelf zielig vinden. Ik denk dat dit voor het gemiddelde gezin met papa die buiten de deur werkt ook niet haalbaar is. En het feit dat de jonge franse boeren niet aan de vrouw kunnen komen ligt niet aan het feit dat de vrouwen hier geen boerin willen worden, maar dat ze niet in een aftandse melkput willen staan terwijl manlief op zijn huizenhoge trekker zijn land aan het bewerken is. Wij hebben veel tijd gestoken in een zoektocht naar een goede melker zodat wij met een gerust hart op vakantie gaan. Ook houden wij met het insemineren al rekening met de vakantie zodat papa het moment dat hij in de auto stapt op vakantie is. Misschien een luxe maar is ook niet vanzelf gegaan. Overigens bestaat het familiebedijf nog steeds in NL en zijn de contacten met familie gelukkig heel goed.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Hard werken? ja. weinig verdienen? ja per uur in ieder geval wel. zorgen? ja vaak , Ruilen met burger uit stad of dorp ? NEE !!. waar hebben wij het dan nog over.

 • no-profile-image

  Boerin

  Er blijft toch een opvallend verschil tussen de reacties van boeren en boerinnen. En dan vraag ik mij altijd af, wie doet er de boekhouding en wie betaalt de rekeningen? Positief blijven is de boodschap, maar het moet niet zo zijn dat de boerin moet werken om de hobby van de boer mogelijk te maken.
  Als de melkprijs al dertig jaar hetzelfde is, kan ik niet zeggen dat we met elkaar veel bereikt hebben.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooi gesproken boerinneke, het grote zit 'm in kleine dingen. Diegene wat dat begrijpt klaagt niet, maar geniet met volle teugen van het leven. En of dat nou als boerin is of niet maakt weinig uit.

 • no-profile-image

  boerin

  Ga es kijken op farmdate.nl voor een echt romantische boer.
  Ik heb er ook één gevonden! Ik gelukkig en hij gelukkig. Wat wil een mens nog meer? Samen op de boerderij, het is toch echt een way of life...........
  En wat betreft de slechte prijzen die je nu in elke sector hebt ben ik het toch echt met Ria uit Groningen eens:"Kop er voor, niet zeuren en doorgaan!"
  Ik wil er nog iets aan toevoegen: denk vooral in oplossingen!

 • no-profile-image

  As dus was kast wat sast nog meer.

  De wereldvrijhandels overeenkomsten zijn in jaren 80 aangekondigd. De liberalisering van de wereldhandel gaat maar door. En ja, dat heeft gevolgen voor alle wereldburgers.
  Zit je met de tengels aan de bron: Dan barst jouw portemonnee van het geld. De medewerkers bij een financiële instelling zitten er bovenop en delen onder elkaar. De regeringsleiders zeggen dat ze een loonsverhoging verdienen en zetten er ineens 30 % bovenop. De managers in elke tak van sport denken eerst aan hunzelf. En de kruimels zijn voor de rest. Lukt het niet dan ontslaan ze mensen eerder dan hun salaris te korten. Ze schromen niet om geld van de belastingbetaler te vragen, maar zelf inleveren? Wat is dat: inleveren? Nooit van gehoord.
  En de primaire producenten en het gros van de werknemers betalen voor de managers die hun uitknijpen: met werken, veel werken en een voor de helft van hen maandelijks rood staande betaalrekening. Heb je pech dan heb je geen werk maar wel een uitkering.
  Als boer of tuinder heb je plezier in je vak, het vrije leven buiten of binnen en altijd werk genoeg. Totdat je zover uitgeknepen bent dat er iemand met een stropdas aan, je komt vertellen dat je maar beter kunt stoppen. Want zelf die beslissing nemen, daarvoor moet je een ondernemer zijn. Die dan ook nog weet wat hij daarna gaat doen. Die zijn er in de landbouw en in de mkb niet veel. Je gaat door tot het gaatje, niet waar. Om daar dan met de media over te communiceren over hoe magertjes het allemaal wel is. Ieder maakt daarin zijn eigen keus of heeft die tenminste. Het is echter niet mijn keus. Bovendien zitten de mensen te wachten op leuke dingen en niet op andermans ellende, want ze hebben aan hun eigen ellende genoeg.

 • no-profile-image

  vrij

  badankt, nu nog meer vrijgezellen boeren op het platteland.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee hoor Liefhebber, dat denken mensen écht niet altijd. Want het aloude gezegde luidt immers: Als de boer NIET klaagt, dan is hij ziek! Nou ja, mooie gelegenheid nu toch om eventjes een dag of vijf met klagen te stoppen. Vanwege de Mexicaanse Griep!

 • no-profile-image

  josien kapma

  heel goed initiatief om te laten zien dat de balans bedrijf / gezin heel anders ligt bij boeren dan bij 9-5 banen. Hoe zit het precies, wat zijn de leuke kanten van de vermenging en wat de minder leuke? En hoe zorgen we dat de leuke kanten blijven?
  Daar zou ik meer van willen begrijpen, meer meningen over willen horen. Dat kan in deze discussie of hier:
  <>

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Josien, er wordt nu op twee fronten gediscussieérd,dat is geen probleem natuurlijk. Zonet las ik een opmerking van Spotvogel, uit het land van Maas en Waal. Met een treffende formulering!!!... Het wordt hoog tijd dat Agrarisch Nederland ontwaakt uit de vernietigende groeistuipdroom!!!!!..... Dat is ook gift voor een normaal gezinsleven. De grote druk om te groeien heeft abnormale vormen aangenomen. Sommige (ik vermoed 30 tot 45%) zijn er zelfs verslaafd aan geraakt!!!... Het is niet de eerste keer dat ik dit schrijf; minder kan soms véél meer zijn!!!... Een paar hectare land verkopen, misschien nog een portie quota, schulden afbetalen en vrolijk verder gaan!!!... Alleen een beetje gas terug nemen. En nu komt het; meer tijd voor de Boerin en de kinderen, ik bedoel voor het hele gezin en het GEZINSLEVEN !!!!!..... Tenslotte heb ik nog een wens voor de verslaafden; ik wens jullie sterkte toe, maar als de mogelijkheid bestaat af te kicken, DOE DAT !!!!!.....

 • no-profile-image

  boerin

  Beste Han, Ik heb het stukje aandachtig gelezen. Ik begrijp sommige boerengezinnen dan misschien niet. Wij gaan ieder jaar een weekje op vakantie en een weekendje naar NL. De kinderen moeten niets op de boerderij, behalve kind zijn. Er is altijd wel een agrarische student die een paar euro op zijn vrije zaterdag wil bijverdienen. En wat betreft de opvolging ken ik genoeg gezinnen waar het goed geregeld is ook voor de kinderen die de boerderij niet overnemen. Dus nee zo'n leven wens ik zeker niet voor mijn kinderen en ik denk ook niet dat het nodig is.

 • no-profile-image

  Dina

  Goh ik ben zo'n boerin die buitenhuis is gaan werken om zo de boerderij voort te kunnen zetten, tja de kinderen zie ik s'ochtends niet, maar s'middags en s'avonds ben ik meestal wel thuis. Mijn man werkt alleen op de farm en zorgt s'ochtends dat de kinderen op tijd naar school gaan, het is natuurlijk aanpassen maar we zijn er niet bitter van, we werken om te leven en niet andersom, ik kon een goed inkomen verdienen buiten het bedrijf en dan ook nog een goede ziektenkosten voorziening erbij dus die beslissing was niet zo moeilijk. Ik zie de boerderij als een bedrijf, het moet wel geld opbrengen, we kunnen er nu niet helemaal van leven maar het betaalt wel een groot gedeelte van ons levensonderhoud en dan mijn inkomen erbij, nee we hebben het goed zo. We proberen elk jaar ook een paar dagen op vakantie te gaan en dat is natuurlijk wel een geregel maar gelukkig lukt het elk jaar toch. Wij hebben besloten om niet groter te groeien maar wat kleiner te blijven zodat het werk door een persoon kan worden gedaan en dan het inkomen aan te vullen, dat kan natuurlijk niet door iedereen worden gerealiseerd maar het werkt heel erg goed voor ons gezin.

 • no-profile-image

  willy wortel

  De knop bij sommige boeren moet om,
  ook bij de voorlichting en andere aan-
  de boeren verwante bedrijven, groot,
  groter het grootst is niet meer de garantie van meer verdienen, men laat
  zich vaak overhalen tot tophypotheken,
  met leuke bijkomstigheid dat er extra
  personeel bij kan, maar in de praktijk komt het er meestal op neer, nog harder
  werken voor nog minder inkomen.
  Iedereen proviteert mee met schaal vergroting behalve de producent.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Blijkt maar weer dat niemand de juiste boer heeft, maar daar hoor je me niet over klagen dat jullie verkeerd willen

 • no-profile-image

  boer zijn is mooi

  Ik vind dat er hier wel erg overdreven wordt. Ja, het gaat slecht met de melkveehouderij, en ook ik zou veel dingen anders wensen, en heb zorgen over de toekomst. Maar 1 ding heb ik me voorgenomen, en dat is: dat mijn gezin (vooral de kinderen) niets merken van onze zorgen. Er wordt elke maand een vast bedrag overgemaakt naar de privé rekening, of we nou winst of verleis draaien. Elk jaar gaan we een weekje ECHT op vakantie, en ik ga dan niet liggen piekeren over die ene koe.
  Ook regelen we af en toe een melker, om samen met mijn vrouw naar de film of concert te gaan. Als je denkt, dat die paar duizend euro per jaar, het verschil maken tussen boer blijven, of moeten stoppen, denk ik dat je het heel erg mis hebt. Ik durf best toe te geven, dat ook ik mijn mindere momenten van frustratie en zorgen heb, maar de mooie momenten van buiten spelende kinderen, en vrijheid hebben ruim de overhand. Ik denk ook dat veel mensen het zichzelf moeilijker maken als het al is, en dan doe je jezelf te kort.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin, Frankrijk zou u de reactie van Boerendochter , Een Dorp aandachtig willen lezen, dan begrijpt u misschien wat uw manier van "Voor de boerderij gaan" kan betekenen voor het uit eindelijke gezinsleven van nu en morgen. Zij geeft aan nu mee te moeten werken om broer boer te maken en zelf straks met 'Lege handen te staan".
  Zou deze benadering niet ten grondslag liggen aan "Boer zoekt vrouw"? Welke insider wenst als vrouw zo'n leven voor haar kinderen / gezin. Papa altijd achter en zij meestal ook, nooit tijd voor leuke dingen er is immers altijd iets (ziekte vee, uitgestelde oogst) dat voor moet gaan. Tot overmaat van ramp moet de opvolger gesubsidieerd door de andere kinderen. Iedere ouder (moeder) wil voor alle haar kinderen het beste en zeker geen voortrekkerij.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo is het Melkveehouder. Al zéker dertig jaar geleden zag ik in een kritisch tijdschrift een cartoon met een (toen NOG kakelnieuwe) ligboxenstal en de boer bezig met het melken van zijn zestig koeien terwijl de Rabobank hém op zijn beurt aan het melken was. Tegenwoordig moet die boer tweehonderd koeien melken en wordt nog steeds tot op de laatste (al jaren negatieve) druppel leeggemolken. In diezelfde tijd schreef Marten Toonder het Ollie B Bommel verhaal DE ZWELBAST. Met de passende slogans GROOT IS MOOI en VEEL IS LEKKER. Het wordt tijd dat agrarisch Nederland eens ontwaakt uit de vernietigende groeistuipdroom.

 • no-profile-image

  mientje

  Nou tippel ik al mijn hele leven op het platteland rond en ik heb al vrij wat toffe binken ontmoet, maar een romantische boer???? Dan ga ik maar liever op zoek naar een esthetisch verantwoorde stamboekfokstier!

 • no-profile-image

  Han

  Als ik onderstssnde lees, gaat het van een leien dakje in de landbouw en kan de overheid samen met de handel de touwjes nog wel even aantrekken, voordat de boer(inn)en (vooral in Frankrijk) piepen. Is dan alleen Friesland de gebeten hond samen met enkele kastuinders elders in Nederland? Wil erbij mij niet in ik garandeer, dat als er niets verbetert, de overname van veel bedrijven niet mogelijk is zonder de opvolger een molensteen om de nek te hangen. De kapitaals behoefte ten opzicte van de opbrengst is te hoog als we ook nog een het risico (weer, dierziekte) in calculeren.
  Mijn ervaring is dat veel beleggers geen investering plegen als er geen 10 % rente of me te behalen is onder normale omstandigheden. De schakels in de voedsel keten die na de boerderij komen, rekenen hun marge die zeker meer is dan een goed arbeidsloon + een beetje rente van het kapitaal.
  Ik blijf van mening dat er een omslag in het denken moet komen bij iedereen, die iets te maken heeft met de voedsel keten en het milieu serieus neemt.

 • no-profile-image

  Dina

  Helemaal met je eens Han, ik ben zelf tevreden met hoe het bij ons draait, we hebben tijd voor ons gezin, en we verdienen nog een boterham. Hoewel het wel een beetje spannend is hoe de boerderij tak zich verder gaat ontwikkelen, met andere woorden hopelijk gaat de prijs weer eens omhoog en dan heb ik het over de varkensprijs!

 • no-profile-image

  fryske boerin

  bist myn man? hahah

  nou ja misschien iets minder zorgen en iets meer genieten???

 • no-profile-image

  Boerinneke

  Het is natuurlijk waar dat de boeren te weinig krijgen voor hun product.
  Ik ben zelf al jaren boerin.
  Heb ervoor gekozen om mijn baan toendertijd op te zeggen en me geheel te wijden aan het bedrijf, de kinderen, financien, werken op het bedrijf, tractor rijden en alle andere werkzaamheden, terwijl ik uit een hele andere ondernemersbranche kwam.
  Het is hard werken en 7 dagen per week.
  Toch maak je die keuze zelf.
  Als je ontevreden bent over je leven,
  neem dan de moed om dingen, bepaalde levensstijlen die je jezelf hebt opgelegd te veranderen.
  Leuke dingen doen met je gezin hoeft niet te betekenen dat je meteen een grote reis moet maken, kleine dingen hoeven niet veel te kosten.
  Bovendien ken ik heel veel verschillende soorten ondernemers in verschillende soorten branches, en die klagen ook steen en been over de verdiensten en die moeten ook hard werken, dus wat dat betreft hoeven we niet te denken dat we de enigste branche zijn waar het slecht in gaat.
  Wat ik wel weer jammer vind van deze site is dat we weer van iets moois iets maken om over te klagen.
  Het 1e jaar dat boer zoekt vrouw op de tv kwam, was het heel spannend hoe het programma bij de burger over kwam.
  Ik vind dat de programmamakers dit fantastisch doen, ze belichten de boer op zijn aller positiefs. Kun je je als agrarische ondernemer nu nog meer wensen, moet hier ook weer negatief over gedaan worden. Kijk eens naar alle reclameblokken wat je belooft wordt,
  en komt dit ooit uit??
  Laat de mensen toch lekker genieten van dit programma en hopelijk wordt ons imago hier iedere keer beter door.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach, het is een oude wijsheid; als de armoede door de voordeur binnen komt, gaat de liefde door de achterdeur naar buiten. Het maakt in zo'n geval totaal niet uit of je nou boer(in) bent of niet. @ Oostlander; het is niet overal (kom)kommer en kwel(ling). Jij verwijt "melkveehouder buitenland" botheid en ongenuanceerdheid. Nog los ervan dat ie gelijk heeft, kan ik niet zeggen dat jouw reactie bedraagt aan collegialiteit, en ook niet dat jouw opmerking over het onderwerp gaat.

 • no-profile-image

  gelukkige boerin

  Wat een klagerij. Ik vind het een voorrecht om boerin te zijn. Het is misschien hard werken maar je hebt er ook de gemakken van. Gezellig koffiedrinken samen , geen broodtrommel klaarmaken, geen last van files. ALs je er zo'n hekel aan heb verkoop de boerderij dan en ga op een flatje wonen dan heb je lekker weinig werk. Boerinnen tel je zegeningen en reken maar dat het gras bij de buren altijd groener is. Heerlijk buiten wonen is een gunst en niemand verplicht ons om boer te zijn. We doen het toch lekker zelf. Ik zou zeggen kijk eens om je heen wat je allemaal hebt.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  In de oudheid had men al brood en spelen. Tegenwoordig hebben wij tv met het zelfde doel. men krijgt te zien wat de grijze massa wil. Nou dan spiegelen we ze toch gewoon die werkelijk voor die men wil zien!!! De grauwe werkelijkheid is helaas niet "hot". Zelfs niet in onze eigen sector. Goed dat er mensen zijn die hier wel eerlijk over willen zijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  '' Big is Beautifull '' (?) , schrijft Melkveehouder. Drie weken geleden schreef ik in de zelfde trant, toen werd het als somber gekwalificeerd!!!... Nu is het '' Up-to-date '', toch ben ik blij dat de boerinnen van zich laten horen!!!... Groot zijn is al een probleem, groot worden is in deze tijd iets wat overeenkomt met ZELFKASTIJDING!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Sorry Han, ik dacht dat dit over de romantiek ging. Ik wist niet dat het weer een klaagzang ging worden over geld!

 • no-profile-image

  Boefje

  Als onze boerinnenkes het nu al moeilijk hebben.Hoe zien ze 2015 en 2016 dan voorzig.Ik ga er dan vanuit dat het dan slechter word dan het afgelopen jaar.Dit jaar hebben wij allen gemiddeld nog een redelijke prijs voor onze melk gehad.De boeren met een groot bedrijf kunnen toch makkelijk voor 25 cnt melken of kunnen ze dat pas in 2015.Ik zal zeggen boerinnekes van de grote BANK boeren succes.

 • no-profile-image

  boerin

  Dochters van boeren weten wel beter,daarom komt het haast niet voor dat er een boerendochter met een boer trouwt. Stadse meiden (die met een agrarier zijn getrouwd) zijn ziende blind en daarom reageren ze ook op dit soort berichten .Misschien zijn sommige wel een beetje gefrustreerd. En dat is heel normaal want het boerenleven lijkt aan de buitenkant zo mooi en dat is het absoluut niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het boerenleven moet je van houden!!!... Maar 366 dagen per jaar op de boerderij en dat jaar in jaar uit, is naar mijn mening ook niet normaal. Eenzijdigheid is vooral psychologisch gezien ongezond. Af en toe een paar dagen er tussen uit is gezond voor onze psyche. Daarom moet iedere jonge boer nadenken!, de voor en nadelen van het Boer zijn overwegen en keuze's maken. Uiteindelijk is het zo dat wij nog niet in het Paradijs leven!!!... Daarom maakt het niet zo veel uit wat we doen, werken moeten wij toch!!!... Met Plezier werken is natuurlijk het allerbeste!!!!!..... Als wij een keuze gemaakt hebben, gaan wij er toch voor ???... Of ??? niet zeuren hoor!!! en klagen, nee toch ? , dat doen wij toch ook niet ???...

 • no-profile-image

  Han

  Dina, Canada ik denk dat er buiten de landbouw ook veel gezinnen zijn die zo moeten leven om hun lasten op te hoesten. Ik zie steeds meer nieuwbouw in Nederland te koop staan en even vragen en de reden is bekent of de man of de vrouw ontslagen.
  Twee verdienen is dus een "kwaal" van deze tijd. Mee eens of niet het zij zo. De alleen verdiener met kinderen heeft het in alle geledingen (financieel) moeilijker in Nederland dan 2 verdieners.
  Deze vrouwen hebben geen site en ook geen Documentaire gewijd aan hun uitdaging. Probleem is zo'n zwaar en negatief woord.

 • no-profile-image

  boerin mid

  Als een ondernemer niets aan het harde werken overhoud, dat er achter elke liter geld aan moet houd men het niet lang vol
  en dan is de romantiek gauw verdwenen.

 • no-profile-image

  boerin

  In boeren gezinnen is een weekje vakantie al heel wat . De eerste dagen gaan naar de knoppen omdat pa nog niet ontstrest is en de laatste twee dagen gaan verloren omdat hij zenuwachtig is omdat dit en dat en dat thuis wel niet goed zal gaan o ja pietje 10 zullen ze daar wel naar kijken want die moet kalveren. En het is ...nee we gaan niet iedere avond uit eten want doen maar gewoon dan doen je gek genoeg ja hub je mag deze vakantie 1 dingetje vragen niet meer want het kan wel op al is het lekker. Andere burger gezinnen gaan drie weken naar Frankrijk of met het vliegtuig naar de USA. Dit mis je als gezin allemaal en je leeft maar 1 keer

 • no-profile-image

  ineningelukkig

  Sinds kort ben ik full-time boer. Daarvoor werd ik geleefd, nu leef ik. Minder is veel meer. Redt je het niet stop er dan ook mee. Onze beslissing is zeker niet kleiner geweest. Kies voor jezelf, voor je gezin, je familie en leef een gelukkig leven. Banken en voorlichters doen je trouwens niets aan, ze kunnen je helpen. Je bent ZELF verantwoordelijk voor je beslissingen, een ander de schuld geven geeft je eigen onvermogen en kunde aan. Wat een geweldig leven heb ik nu tov van een baan buitenshuis, onbeschrijvelijk. Ik kan het elke vrouw aanraden om boerin te zijn bij een relativerende boer, die helder in het leven staat. Nog even over de werktijden.... waar hebben we het over, asjeblieft zeg. Alsof een ondernemende burger tijd over heeft. Vergelijk je niet met mensen die onvergelijkbaar met jezelf zijn.

 • no-profile-image

  Boerin

  Als buurman weg is of gaat, wordt het voor jezelf eenzamer en moeilijker en absoluut niet beter. Wanneer begrijpen vooruitstrevende boeren dit nu eens.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, ik heb genoten van jouw reactie!!!... Het is waar, als alle melkveehouders en akkerbouwers gezamenlijk een deal maken, heeft de NMA een groot probleem. Misschien is het daarom goed, (ik bedoel om tot eensgezindheid te komen) dat in 2010 de prijzen nog slechter worden. Nu zijn er nog te veel gekken die denken dat zij hun buurman weg kunnen concureren. Deze kromme gedachten moeten nog uit héél véél hoofden verdwijnen!!!!!..... groetje's, piet

 • no-profile-image

  Boerin

  Het doet me goed dat, na de melkveehouders, ook steeds meer boeren uit andere sectoren doorkrijgen dat er iets fundamenteel niet klopt aan hoe er in Europa met boeren wordt omgegaan. In navolging van wat Piet zegt: als we de handen ineen slaan, over de grenzen van onze sectoren en landen heen, kunnen we bergen verzetten..... Daar kan je niet genoeg van doordrongen zijn. Natuurlijk zijn er ook tegengestelde belangen, maar met een rechte rug zouden we als Europese boeren een einde kunnen maken aan oneerlijke mededingingsregels, oneerlijke marktmachtverdeling, en de leugen van de "vrije" markt die niet vrij is. En kunnen afdwingen dat de politiek heel zuinig zal omspringen met haar voedselproducenten.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin Oost Nederland als ik de berichten over inferieure kwaliteit van producten en giftige producten uit de snel ontwikkelende landen hoor / lees, zou het met enige goede argumenten eenvoudig moeten zijn om samen met de consument tegen de Vrijhandel te Ageren en de politiek te dwingen de contracten op te zeggen of minstens de eisen en controle zo te verscherpen dat het prijs verschil tussen de producten nihil wordt.
  Tot nog toe hebben we laten uitspelen de veehouders tegen de akkerbouwer en de gezamelijke landbouw tegen DE consument.
  tot over maat van ramp heeft de overheid nu nog en speler, MILIEU, in het veld gebracht en probeert nu alles en iedereen daar aan onderdanig te maken. Het lijkt op een vorm van EXTREMISME die zijn weerga niet kent.

 • no-profile-image

  Han

  Tot mijn spijt moet ik constateren, dat de verschillende bedrijfstakken weer eens bezich zijn hun frustraties af te reageren op elkaar. Als de boeren of ze nu piepers, melk, uien, varkens of wat dan ook niet als 1 man optrekken om de politiek te overtuigen van de nijpende situatie binnen de landbouw in zijn algemeenheid kunnen we het schudden.
  Binnen de politiek geldt;"Verdeel en heers". Deze tactiek blijkt weer perfect te werken.
  Het feit, dat schaaphok spreekt over uien overproductie geeft aan dat boeren niet instaat zijn de productie af te stellen op de consumptie. Willen we een goede prijs zullen of productie afspraken moeten maken of prijs afspraken moeten maken en wel internationaal. laten we niet blijven geloven in het feit dat het ene land veel goedkoper kan dan het andere nu we allemaal dezelfde chemicalieen en dezelfde machines van dezelfde prijs klasse gebruiken.
  Mij ervaring is, dat ik in Oost - Europa tot nagenoeg gelijke opbrengsten in tonnen per hektare kom om het breack even point te bereiken voor granen als in Canada. Ik ga uit van wereld prijs en kosten ,nieuw waarde, (machines+veldinventaris+ gebouwen+loonsom).Dit geldt ook voor aardappelen, uien etc. Het feit dat de grond in Nederland erg duur is wordt voor een groot deel goed gemaakt door uw veel hogere ha opbrengst mede door ons klimaat.

 • no-profile-image

  boerin mid

  Ik zie dat de site <> online is , kunnen we nu op de site reageren
  allerlei onderwerpen over politiek bedrijf gein kunnen we op de site kwijt

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin, uit Fryslan. Wat u schrijft is het overdenken waard. In alle opzichten!!!... Mij verwondert ook dat er zo weinig Boerrinnen reageren. Uw opmerking dat de melkprijs al 30 jaar hetzelfde is, met het verschil dat wij er meer voor moeten doen en minder aan overhouden. Moet toch een punt zijn waar veel gezinnen mee geconfronteerd worden. Het is zeker de moeite waard om hierover van gedachten te wisselen. En wat mij betreft de Boerrinnen wat meer dan de Boeren. Vrouwen bekijken het meestal veel nuchterder!!!... Als ons leven alleen ingevuld wordt door te werken, zijn wij ook niet gezond bezig!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  sp

  enne boer zoekt vrouw is een prachtig programma en moet vooral doorgaan!!!

  complimenten voor yvonne jaspers!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Friese boerin die ik aan de telefoon heb gehad: ik heb genoten van ons gesprek! We spreken echt dezelfde taal. Ik sta te trappelen (je begrijpt me wel).

 • no-profile-image

  Boer

  Het gaat even wat minder in de melkveehouderij, en zelfs de boerinnekes zien het al niet meer zitten.

 • no-profile-image

  john

  machtig mooi , boer zijn. Wie kan dat nog zeggen. HEERLIJK BOER ZIJN. Geen veehouder, of loonslaaf maar gewoon boer. genietend onder een boom in de zomerschaduw

 • no-profile-image

  Han

  Piet jij wilt het aanbod aanpassen aan de vraag, GUOTERING met kosten dekkende prijs. Pracht IDEE. Kan alleen als ale boeren dek kop in 1 zak stoppen en samen met de akkerbouw die ook de productie moeten afstemmen op een kosten dekkende prijs. We moeten voorkomen, dat de akkerbouw onder de prijs moet produceren. De melkvee- houders zitten niet te wachten op MELKVERVANGERS die de akkerbouw dumpt.
  Stel de mondiale boeren worden het eens over productie beperking en prijs. Dit is olie op het vuur van de NMA en anders van WTO. Geen afspraken door producennten alleen prijs overleg door inkopers Supers.
  Ik hoop dat het ooit zover komt, dat de basis producten tegen kostprijs verhandelt worden. Ik denk dat iedere boer liever rustig adem haalt, dan lucht hapt en weer onder gaat tot de volgende lucht hap.
  We weten wel wat optimaal is maar hoe dit te bereiken is de grote uitdaging.

 • no-profile-image

  sp

  De site zal bedoelt zijn voor alle voorkomende dingen voor de vrouw van de boer, zowel leuke als minder leuke aspecten. Het programma heeft veel los gemaakt bij iedereen en dat is alleen maar goed er wordt nu in ieder geval over gesproken.

  Op de site kunnen ook ideen over bijv. de tuin, een tweede tak binnen het bedrijf, leuke verhalen beleefd, discussie over diverse onderwerpen, voordelen / nadelen van het wonen op een boerderij, werken op de boerderij, taakverdeling, werken buitenshuis en noem maar op!

  Ideen gewoon ff doorgeven op de site, dan komt het vast goed ;)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  '' De waanzin van de groei gaat vanzelf over '', las ik net in de reactie van Piet, uit Nieuwe-Niedorp. Dat denk ik ook, als de groeistuipen weg zijn bij de Boeren, zal de Romantiek weer terug Komen!!!...

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Oostlander waarom zo boos het kan natuurlijk zo zijn dat de waarheid zeer doet.
  Ik vind ook dat er overdreven veel geklaagd wordt nu het iets minder gaat. met het huidige rentenivo en voerprijzen kunnen wij bij 30 cent goed verdienen dus niks te klagen

 • no-profile-image

  ps

  Wat geweldig dat een paar vrouwen er toch voor kunnen zorgen dat het het meest besproken onderwerp op deze sit is geworden!!!

  TOPPIE hoor!

  Hopelijk wordt jullie site net zo'n succes!

 • no-profile-image

  piet

  Denk dat een hoop mensen even in de spiegel moeten kijken ,de komende tijd barst de zeepbel nog verder. Er is teveel vreemd vermogen op veel bedrijven ,en niks geen reserves .dat gaat dus niet goed !
  Men is er bij vrebahoff ook ingestonken en zijn allen berooid .
  De waanzin van groei gaat vanzelf over in dit dure nieuwe DDR nederland

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik ben op tijd gestopt en ben naar het buitenland gegaan. Ik heb nu een groot bedrijf, weinig schulden, en dit jaar nog niet zo'n grote verliezen ondanks de klote melkprijs. Mij hoor je niet klagen. Ik vond het in Nederland niets omdat de kostprijs te hoog blijft door het dure quotum systeem. Nu houd ik meer over en heb personeel die voor mij in het weekend en in de vakantie's werken. Ik ben heel tevrede. Maar als ik dat vertel wordt het mij kwalijk genomen. Je mag alleen wat zeggen als je niets verdient. Maar dat kan ik niet zeggen na de jaren 2007, 2008. En ik heb een grote auto en een veel te grote huizen. En ik ga vaak op vakantie en ben vaak genoeg in Nederland. Maar als je in Nederland blijft dan moet je toch miljonair zijn om een boterham te verdienen in de landbouw. En als je dat niet bent dan moet je er niet aan beginnen of heel snel stoppen. Net als ik toen ik stopte. En iets gaan doen waar je wel wat mee verdient. bovendien kunnen de meeste stoppen met werken als zij alles verkopen behalve het huis. Met die mensen heb ik geen medelijden.

 • no-profile-image

  Han

  Piet, NieuweNiedorp je spreekt over (te) veel vreemd vermogen? Ik ben dat met je eens en weet uit ervaring dat een bedrijf met weinig of geen eigen vermogen het normaal gesproken niet redt. Het probleem van de grote landbouw bedrijven in Rusland. Hier draaien ze op geld dat elders is verdiend.
  Ik heb mijn bedenkingen over het vreemde vermogen, is dit wel daadwerkelijk vermogen van iemand of is het kunstmatig door banken gecreeerd geld. Na alle informatie over banken van de laatste tijd rijst bij mij meer de vraag was er wel geld en als er niet meer is, waar is het dan gebleven.
  Vermogen verdampt niet als het door waare vaste goederen gedekt is. Ik heb echter het gevoel dat ons geld niet meer zoals vroeger gedekt wordt door goud of een andere waarde vast goed.
  De dekking bestond uit waarde papieren, die hun waarde ontleenden aan het via leningen "gemaakte" vermogen. Voorbeeld de veel te hoge hypotheken van banken aan particulieren en bedrijven. Zo hebben boeren ook te veel geld gekregen van de bank om hun met dit geld gefinancieerde grond + quotum als onder pand Dit beangstigt mij dan ook; "Wat gebeurt er na 2015 als het quotum WEG is?"

 • no-profile-image

  Ria

  Ik hoor de melkveehouders ook steen en been klagen. Vorige wk sprak ik een kennis. "En we komen zo 15.000 euro te kort enz. enz." Zo kennen wij er nog wel één. Als onze aardappelen niet in de klasse blijven gaat er 2 cent af per kilo, en als je dan 150 ton hebt liggen is het 15.000 euro per dag. En daar hoor je de pootgoed telers toch ook niet over zeuren. En dit is niet alleen nu. was vorig jaar ook zo, en het risico dat het volgend jaar ook zo kan is er gewoon.
  Wij gooien ook geen piepers in den Haag voor de deur. En als zij melk weg gooien wordt er toegestemd.

  Niet zeuren, kop er voor en doorgaan!!

 • no-profile-image

  oostlander

  @buitenlandse melkveehouder; over uw ongenuanceerde, botte en ondoordacht in elkaar geflanste stukje zullen we het inhoudelijk maar niet hebben, wat wel even gezegd moet worden is dat u uw rijkdom voornamelijk te danken hebt aan de europese belastingbetaler. Middels het injecteren van vele euro s in premies en subsidies hebben veel van jullie een onterrecht rijk bestaan op kunnen bouwen.

 • no-profile-image

  ..

  Mientje beter je ogen de kost geven er zijn procents gewijs net zoveel romantische boeren als boekhouders of ambtenaren

 • no-profile-image

  boerin

  De Passie die wij allen voor de agrarische sector hebben, is bij velen omgeslagen in een obsessie. Koste wat kost boer willen zijn, en denken dat wij het recht hebben om boer te zijn. Een agrarische onderneming is echter als alle andere ondernemingen, er zal winst gemaakt moeten worden om bestaansrecht te hebben. Je kunt immers niet leven van romantiek.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Punt blijft : Zolang we doorgaan met schaalvergroting houden we de slechtst betaalde baan van Nederlang . Er MOET een productiebeperking blijven.

 • no-profile-image

  Heel goed initiatief van die Friese boerinnen. heel goed.

 • no-profile-image

  Liefhebber, zw nederland

  Beste Friese boerinnen!
  Pak de auto eens en rijd richting Rotterdan of een andre grote multiculturele stad. Daar zult u armoede zien!! Gezinnen die van het minimum loon rond moeten komen, en tot uw grote schik ook nog eens op een 3kamer flatje wonen met balkon als tuin.
  Als u dit gezien hebt, probeer dan nog eens teklagen dat het leven op een boerderij zwaar en financieel moeilijk is. En achut, u moet ook nog een paar uutjes perweek werken??
  Ik denk echter dat u juist een verkeerd beeld heeft van de sector, geen mens heeft zoveel bewegings vrijheid als de vrouw van een boer!! Ookal moet ze partime buiten huis werken.

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik heb dat programma ook gezien en ook de aankondiging van de website.
  Inderdaad mijn vrouw werkt ook buiten de deur en daar schamen wij ons niet voor want een normale boer moet toch zijn bedrijf alleen kunnen runnen.
  Die dagen dat je hulp nodig bent zijn op twee handen te tellen en dan schakel ik wel anderen in.
  Dat is beter als gaan zitten klagen en in feite verborgen werkloosheid creëren.
  Tel je zegeningen dat je kinderen opgroeien in een omgeving waar menigeen jaloers op is en dat jij in een huis of omgeving woont waar iemand met de BALKENENDE- NORM zijn vingers bij aflikt.
  Mocht u het hier niet mee eens zijn dan is stoppen ook een kwestie van goed ondernemerschap.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boeren is nooit romantisch geweest, het is gewoon a way of life, daar houd je van of daar hou je niet van. Dat het moeilijk is op dit moment ligt vaak ook aan onszelf. We lopen als kippen zonder kop achter lieden aan die zeggen "big is beautifull". "Groot" is vaak helemaal niet zo leuk als het lijkt, je wordt slaaf van de bank en je bedrijf en aan het eind van de rit blijkt dat het bedrijf niet meer fatsoenlijk is over te dragen aan de volgende generatie.

 • no-profile-image

  Han

  Onderstaande reacties lezende, denk ik zou de boerin die het probleem, veel werk en weinig inkomsten meldt, gek zijn of steken de anderen de kop in het zand? Ik reken me suf om voor de startende goorschalige landbouw (> 5000 ha per bedrijf) een rendabele bedrijfsvoering bij elkaar te sprokkelen. Ging tot enkele jaren geleden nog maar nu met de huidige prijzen voor graan, melk vlees een onmogelijkheid. De boer nu nog en goed inkomen heeft, deelt niet mee in de slechte prijzen (eigen markt) en / of beschikt niet over een zware lening van een van de noodlijdende banken. Gezien de ellendige verhalen uit Amerika is het grootschalige sowieso niet zalig makend. Ik denk dan ook dat er een andere koers moet wordn gevaren om de mondiale landbouw in rustiger vaarwater te brengen.

 • no-profile-image

  janne

  wat een romatische discussie om over de romatiek bij de boer te praten. mmmmh een boer met een echte stevige schouder mmmh

 • no-profile-image

  Boerin

  Ben het helemaal eens met boerin in het Midden van het Land. Je woont prachtig, je bent hardstikke vrij, deelt zelf je werk in etc. etc. Allemaal prachtig, maar als je de rekeningen niet meer op tijd kunt betalen is de lol er snel af. Hulde aan die boerinnen die dit nu eens luidop durven zeggen. Ze zijn niet zielig het is helemaal niet erg dat ze buiten het bedrijf moeten werken, maar dat het bedrijf niets oplevert is wel erg. Boeren durven niet eens uit te rekenen wat ze per uur verdienen of bij moeten betalen!

 • no-profile-image

  brabant

  Dat wil dan niet zieggen boer, het noorden, dat problemen niet bespreekbaar mogen zijn. Er wordt altijd al veel te veel verzwegen, door er over te praten kun je wel meer steun en begrip krijgen. In het algemeen weet de nederlander dat het slecht gaat met de boeren. Een negatief beeld krijg je door het niet bespreekbaar te maken, en alles binnenhuis te houden totdat de bom barst.

 • no-profile-image

  Liefhebber

  Gelukkig zijn er zo telezen nog boeren en boerinnen erg blij met hun vak!
  Nu is het wat moeilijk maar, er komen ook voor de agrariërs beter tijden. Zo als altijd al is geweest.
  Dit programma is een open deur voor de mensen die denken dat Boeren altijd klagen.

 • no-profile-image

  han

  Piet ik kan je uitspraak onderschrijven. Groot zijn en dan zonder BANK op de pakjesdrager is leuk. groot groeien of groot overnemen met hete adem van BANK is zelfkastijding en vragen om een eenzaam bestaan op je uitgebreide beleende akkers, zonder gezin. Is in ieder geval het probleem gezinsleven in combinatie van zelfkastijding niet aan de orde. Spaart ons veel discussie en geeft ons meer tijd het financiele probleem te tackelen.

 • no-profile-image

  frans

  die boeren lopen hele dagen te klagen van weelde ze rijden allemaal in grote mercedessen en wonen in grote koten en nu beginnen die wijven ook al te klagen

 • no-profile-image

  stammie

  Op zich niets op tegen om problemen te benoemen, en als zo'n website helpen kan is dat mooi meegenomen. Ik heb alleen moeite met de manier waarop bepaalde boeren steeds weer in de slachtofferrol gaan zitten en vervolgens zelf niets ondernemen om de situatie te veranderen. Als je een ander leven wilt als gezin dan zul je dat als gezin op moeten lossen, dat kan niemand anders voor je doen. Dus de dingen benoemen prima, maar daar na zelf actie ondernemen anders leidt dat klagen tot niets!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Piet, zo is dat. Ik heb in een halve eeuw heel veel ellende gezien door die investeringsvretende grootgroeimanie. Daarover gaat o.a. het hoofdstuk "Arme Trommel"in mijn boek "Wachten op de Pandemie". Ook in "De Pestvogels van Veerman" komt die zaak aan de orde. Talloze boeren worden mét vrouw en kinderen gelééfd door het bankwezen, door het Agri-industriële complex en - zo mogelijk nog het ergste- door de eigen standsorganisaties! Als het mis loopt dan worden zij moederziel alleen aan hun lot overgelaten. Daaruit vloeit op weerzinwekkend grote schaal intens diep menselijk leed voort. Maar daarover wordt helaas meestal niets vernomen.

 • no-profile-image

  boerin

  Zou het niet zo zijn, dat er meer boerendochters dan boeren rondlopen en dat de dochters daarom niet met een boer trouwen?
  Ik denk ook dat het grote verschil is met in Nederland of in het buitenland boeren is, dat in het buitenland geen schoonvader op het bedrijf rondloopt en dat daardoor de boerin meer kansen krijgt om zich op het bedrijf mee te ontwikkelen. Daardoor wordt door de boerin misschien ook beter begrepen dat er op sommige momenten toch echt gewerkt moet worden.

 • no-profile-image

  boeren dochter

  Dat noemen ze prachtig,altijd hard werken, zo wat nooit op vakantie en er is zowat nergens genoeg geld voor en we geven de bank de schuld maar ondertussen wordt het familie kapitaal gespekt . En dat allemaal voor de opvolger die kan een heel vermogen krijgen voor half geld,en de rest kan de hik krijgen. Een opvolger die volgens hem geen familie heeft is in de meeste gevallen niet helemaal eerlijk tegen zijn broers en zusters geweest .
  Zo zijn er verschillende gradaties maar zeer weinig eerlijke. Je hele jonge leven meehelpen voor een zakcentje omdat er een broer van je boer moet worden
  Over dit soort dingen kan je wel een boek schrijven

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Aankomende week word de nieuwe Site <> geopend. Ik vind het echt een geweldig iniatief! Ook voor de geëmigreerde boerinnen trouwens! Het is voor hen vaak extra hard, je zit toch in het buitenland. Behalve het eigen gezinnetje geen familie in de directe omgeving waar je je zorgen aan kwijtkunt. Natuurlijk, je kan bellen of mailen. Maar toch, je word pas goed begrepen door vrouwen in dezelfde situaties! Boerinnen uit Friesland: Ronduit geweldig dat jullie dat iniatief nemen! >Zie ook de uitzending van RKK: De andere kant van "Boer zoekt Vrouw": <>

 • no-profile-image

  Han

  Boerin u hebt het kennelijk goed georganiseerd maar helaas gebeurt het erg vaak andersl en splijt het later de gezinnen in kampen. De overnemer en de rest misschien wel onder aanvoering van de aangetrouwde familie leden. Het feit van vrijgezelle boeren was 30 jaar bij de Fransen reeds een probleem waar de Franse Jonge Boeren zich zorgen over maakten. Ik heb dit uit hun eigen mond gehoord tijdens studie bijeenkomsten op Europees niveau. Dat het vinden van een partner voor veel jonge boeren moeilijk blijkt te zijn, moet een diepere reden hebben, dan alleen toevallig geen passende deksel.

 • no-profile-image

  Rik

  Een romantisch huwelijk ligt niet aan de professie van de egaa. Het is een puur persoonlijk iets. Prioriteiten stellen. Wat vind ik belangrijk, waar stop ik mijn tijd in. Er zijn zat niet-boeren die alle tijd, ziel en zaligheid in hun werk (of hobby!!) stoppen, al dan niet eigen baas. En ik ken ook zat boeren die wel een romantisch/goed huwelijk hebben met tijd voor vrouw en kinderen. (en toch een prima bedrijf runnen)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sorry dames, boerinnen van Nederland er is niet mis mee, dat je 3 a 4 dagen per week werkt. Alleen is het jammer dat je hiermee voor zorgt, dat je man zijn hobby kan uitoefenen. Er is iets goed mis in de landbouw.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  '' Er is iets goed mis in de land en tuinbouw '', schrijft Melkveehouder Fryslan. Dat is waar!!!... Het aanbod is groter geworden en de vraag kleiner. Nu zitten wij met de gebakken peren. De kosten zijn gestegen en de prijzen gedaald!!!... Wij zitten als producent in een zwakke positie!!!... Hoe komen wij daar uit??? Als wij gezamenlijk 10% minder gaan produceren, zou dat voldoende zijn?, voor een betere prijs???.

 • no-profile-image

  Truuske

  och jee erg hoor je man 7 dagen per week van 5.00 tot 20.00 aan het werk....mijne begint 6.30 en is vaak 23.00 binnen en dan zitten we nog niet eens in de periode van het lammeren!!!!
  Zelf werk ik ook fulltime en ook thuis steek ik de armen uit de mouw...samenwerken heeft ook wel weer wat romantisch en moois...
  Deze gevolgen weet je wanneer je met een boer gaat samen leven...tis geen 9-17 baan!!!.....

Laad alle reacties (90)

Of registreer je om te kunnen reageren.