Home

Achtergrond

Nieuwe onderzoeksmethode varkensziekten De Heus

De Heus Voeders hanteert sinds kort een nieuwe methode voor het vaststellen van ziektebeelden op varkensbedrijven.

Ziektekiemen worden in speeksel vastgesteld met behulp van de PCR-techniek (Polymerase Chain Reaction).

Het mengvoerbedrijf stelt zo vooral luchtwegaandoeningen in een vroeg stadium te kunnen aantonen. PCR is een techniek afkomstig uit de Verenigde Staten waarbij met zeer kleine hoeveelheden DNA bepaalde ziekteverwekkers snel gevonden kunnen worden.

Het speeksel wordt verkregen door in hokken met biggen of vleesvarkens een half uur lang katoenen lappen op te hangen. De varkens gaan ermee spelen en erop bijten, zodat er speeksel achterblijft. Dit speeksel wordt opgevangen en naar het lab verzonden waar het kan worden onderzocht met behulp van de PCR-methodiek. De Heus laat de monsters onderzoeken bij het Duitse laboratorium IVD in Hannover.

Het voordeel van deze methode ligt volgens De Heus in de eenvoudige manier van bemonstering en de snelle uitslag.Daardoor kunnen de technische resultaten verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.