Home

Achtergrond

Nieuwe maisrassen op Rassenlijst 2010

In de aanbevelende Rassenlijst voor 2010 zijn vijftien nieuwe maisrassen opgenomen.

Het gaat om elf nieuwe snijmaisrassen, twee korrelmaisrassen en twee corn cob mixrassen. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst, waarin het Productschap Akkerbouw, Plantum NL en LTO Nederland samenwerken. In de tabellen zijn voor het eerst gegevens over tolerantie tegen bladvlekkenziekte (Helminthosporium) opgenomen. De hoogste scores voor Helminthosporium-tolerantie bevinden zich in het segment vroege rassen en middenvroege rassen. Bij de vroege rassen gaat het om Starchy, Ayrro, NK Baleric, Dualto en NK Cooler (nieuw). Bij de middenvroege rassen om Torres (nieuw), Jogger (nieuw) en Sarabande. Al deze rassen scoren een 8 voor Helminthosporium-tolerantie.

In het segment zeer vroege rassen bevinden zich drie nieuwkomers. Het gaat om Chavoxx, LG30.208 en PR39N39. In het segment vroege rassen springen er een aantal nieuwkomers opvallend uit. NK Cooler met een drogestofopbrengst van 106 en een VEM-opbrengst van 104. LG30.218 met een drogestofopbrengst van 105, en een VEM-opbrengst van 107. De twee andere nieuwe vroege rassen zijn ES Fortran en Tiago.

Bij de middenvroege rassen staan vier nieuwkomers. Opvallend is het ras NK Top met een ds van 106 en een VEM-opbrengst van 105. Het ras Torres scoort eveneens hoog met 109 drogestof en een VEM-opbrengst van 107. De twee andere middenvroege rassen zijn LG32.34 en Jogger.

Wat betreft zetmeelgehalte bij 35 procent drogestof springt van de nieuwe rassen het middenvroege ras NK Top er bovenuit met 384 gram per kilo drogestof. Ook de twee andere nieuwe middenvroege rassen doen het op dit punt goed. In de groep vroege rassen scoort van de nieuwe rassen LG30.218 het hoogst met 378 gram per kilo drogestof. In de groep zeer vroege rassen gaat het om Chavoxx met 379 gram per kilo drogestof.

Of registreer je om te kunnen reageren.