Home

Achtergrond

'Nieuwe EU-commissaris gaat toeslagen sterk korten'

De nieuwe landbouwcommissaris van de EU zal sterk gaan korten op de bedrijfstoeslagen die de boeren nu nog ontvangen.

Want de Europese Unie wil vanaf 2013 veel minder geld uitgeven aan de landbouw.Oud-landbouwminister Cees Veerman zei dit gisteren op een bijeenkomst in het Zeeuwse Colijnsplaat. "De EU geeft nu nog 42 miljard euro per jaar uit aan de landbouw. Dat moet terug naar ongeveer 30 miljard euro. De toeslagen zullen sterk worden beperkt."

De economische crisis zorgt voor weinig speelruimte, stelt Veerman. "Veel lidstaten zien hun staatsschuld flink oplopen. De landbouw wordt het slachtoffer. De nieuwe landbouwcommissaris krijgt geen aantrekkelijke baan."

Veerman wordt genoemd als mogelijke opvolger van de huidige landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel. De oud-minister van landbouw verwacht dat eind deze maand de nieuwe Europese Commissie benoemd zal zijn. "Omdat het landbouwbudget wordt gekort, zal de landbouwportefeuille waarschijnlijk terechtkomen bij een land dat op dat terrein onschadelijk is."Veerman vindt dat de Europese Commissie de laatste jaren veel macht heeft ingeleverd. "Ook de raad van ministers heeft minder te vertellen dan vroeger."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.