Home

Achtergrond

Nieuw fusieplan voor gemeenten Vechtregio

Breukelen, Loenen en Maarssen moeten opgaan in één gemeente.

Datzelfde geldt voor Abcoude en De Ronde Venen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) hoopt met dit nieuwe voorstel de impasse over de herindeling van deze gemeenten in de provincie Utrecht te doorbreken.

Volgens haar kan haar plan op het meeste draagvlak rekenen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen en Loenen zouden samengaan. Per 2010 zou dan de nieuwe gemeente Vecht en Venen ontstaan. Maar daartegen bleek veel verzet te bestaan. Bijleveld beloofde de Tweede Kamer vervolgens te onderzoeken of er alternatieven zijn die op meer steun kunnen rekenen.

Als de provincie Utrecht heeft gereageerd op haar nieuwe plan, kan de Kamer zich er weer over uitspreken. De staatssecretaris heeft maandagochtend persoonlijk de burgemeesters van de vijf gemeenten geïnformeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.