Home

Achtergrond 3 reacties

Nestlé baas haalt uit naar 'wel gevoede activisten'

De vijandigheid van 'wel-gevoede' activisten jegens nieuwe voedseltechnologie verergert de voedselcrisis.

Dat zegt Peter Brabeck-Letmathe, voorzitter van het grootste voedingsconcern ter wereld, Nestlé. Brabeck-Letmathe deed de uitspraak in Milaan op een forum van de Wereldvoedselorganisatie FAO over de wereldvoedselvoorziening. Volgens Brabeck-Letmathe wordt de landbouwproductiviteit vanwege onwetenschappelijke argumenten beperkt.

Fysieke landbouwopbrengsten stegen volgens Brabeck-Letmathe tussen 1970 en 1990 met gemiddeld 2 procent, terwijl de bevolking 1,7 procent steeg. Sinds 1990 echter groeit de bevolking sneller dan de landbouwproductiviteit, en komt het bestaan van een miljard mensen in gevaar.

Tussen 2009 en 2017 stijgt de wereldbevolking jaarlijks met 1,1 procent, terwijl de landbouwproductiviteit slechts 0,8 procent stijgt. Brabeck-Letmathe verwacht dan ook een snelle terugkeer van historisch hoge voedselprijzen.

Het in gebruik nemen van nieuwe landbouwgrond is volgens de Zwitser vaak onwenselijk omdat het ten koste gaat van biodiversiteit. Waar dat niet het geval is, zijn hoge 'inputs' nodig van mest en gewasbeschermingsmiddelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De activisten roepen het ene moment dat er te weinig voedsel is ,het andere moment dat er weer teveel bossen en oerwouden gekapt worden voor voedsel,dan zal er op de bestaande landbouwgrond toch kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt moeten worden,om de snel groeiende wereldbevolking te voeden

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  We zouden onderhand toch eens onder ogen moeten zien dat er op de wereld véél teveel mensen zijn en dat daardoor- en daardoor alléén - het voortbestaan van de totale mensheid en ons aller thuis-Moeder Aarde- in groot gevaar is gekomen. Maar veel teveel mensen - en zéker bestuurders- zijn nu eenmaal zo intens dom en kortzichtig dat zij menen dat het hun (en dus ook onze) tijd wel zal duren! Kijk maar dicht bij huis: de zeespiegel stijgt door het afsmelten van de gletsjers op Noord- en Zuidpool en wat doen wij? We bouwen huizen in het Markermeer en leggen vrolijk een nieuwe Maasvlakte aan! Dat gaat strakjes dus allemaal kopje onder. Dankzij het feit dat er zo nodig soja moest worden verbouwd in het gesloopte regenwoud! Nou Gert, klim maar alvast op een hunebed! (Iunius Decimus Iuvenalis Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die activisten zijn in feite egoisten die een ander niet gunnen wat ze zelf wel hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.