Home

Achtergrond 20 reacties

Nertsenhouder verhaalt schade op activist

Een nertsenhouder uit het Zeeuwse Stavenisse eist een schadevergoeding van 300.000 euro van Peter Jansen, ook bekend als de Vegan Streaker.

Die wordt er van verdacht eerder dit jaar 3.000 nertsen te hebben losgelaten op het nertsenbedrijf.

De Zeeuw is de eerste nertsenhouder die de schade gaat verhalen op een activist en er zullen meer volgen, zegt Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE). De NFE steunt de nertsenhouders bij hun schadeclaim.

Verhagen ziet ook een kans voor schadevergoeding voor een nertsenhouder uit het Gelderse Barchem. Daar is een 33-jarige Duitse vrouw gearresteerd voor het vrijlaten van duizenden nertsen. Volgens Verhagen loopt de schade voor de nertsenhouder op tot meer dan een ton.

Dit jaar zijn er vier dierenactivisten opgepakt voor het vrijlaten van nertsen. Dat is voor het eerst sinds de jaren tachtig. Politie en justitie hebben begin van dit jaar een team van 35 mensen opgericht die dierenactivisme moeten bestrijden. Dat heeft al vier arrestaties opgeleverd.

Doordat er in het verleden geen arrestaties werden verricht, was het voor de nertsenhouders niet mogelijk de schade te claimen bij de dader. De verzekering keert wel uit, maar dat is volgens de nertsenhouders niet voldoende. In het geval van de Zeeuw is alleen de schade vergoed voor de dieren die door de actie verdwenen. Maar volgens de nertsenhouder heeft de actie ook stress bij de nertsen veroorzaakt, waardoor er veel minder pups dan normaal geboren werden.

Woensdag wordt duidelijk of de Duitse verdachte in voorarrest blijft. Als het tot een zaak komt, wil de NFE daar de schade claimen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demo

  Kanibaal hoor je zelf nu eens bezig?? T,is heel simpel alles wat binnen wettige regels gebeurd ,ook dieren houden ,is toe gestaan en als je het er niet mee eens bent probeer je via de politiek cq kamer een meerderheid te krijgen om dat te veranderen en het is niet zo dat ieder zijn eigen speeltjes meent te moeten goed keuren. Voor alle duidelijkheid voor mij hoeven er ook geen Nertsen gefokt te worden voor bont

 • no-profile-image

  kani Baal

  Daar ben ik het mee eens. Ze moeten van ander mans spullen afblijven, dat heb ik al gezegd.Maar ik lees ook de berichten van eerder posters. Men moet dit, men moet dat doen. Maar moet ik dan totaal geen begrip hebben voor activisten die tegen nertsenbont zijn ?

 • no-profile-image

  kani Baal

  Jonge zeehonden is iets anders dan het houden van nertsen? Ik vind het houden van deze , van nature roofdieren,in dit soort kooien gewoon fout.
  Het gaat hier over bont. Dit product kan een rest product zijn van een andere productie wijze. Dat is dan een ander verhaal.We gebruiken tenslotte ook leder. Daar is niets mis mee. Maar puur bont ?
  Verder wordt gesteld dat het volgens de wet allemaal mogelijk is. Dit is echter een kwestie van tijd. Bij de volgende verkiezingen zullen de politieke verhoudingen er heel anders uit zien. De PVV is een felle tegenstander van dit soort bont. Binnen een paar jaar is dit soort dierhouderij voor goed voorbij.
  En Dirk sla jij eens je geschiedenisboek je open. Rechtse mensen zijn bij uitstek diegene die anderen monddood maken. Net zoals bepaalde linkse mensen.

 • no-profile-image

  keutelboer

  De nertsen houderij is goed bezig . Dit op vlak van milieu en dieren welzijn . Jaag ze weg uit Nederland , en de nerts is de klos . Andere landen zullen deze leegte wel opvullen , maar of dan welzijn van de nertsen zo goed is als in Nederland is maar de vraag . Als er helemaal geen bond meer zou komen van gefokte dieren , zou bond van dieren uit de natuur wel eens zo duur betaald kunnen worden dat het nog intressanter wordt dan drugs handel . Is dat dan wel vriendelijk voor deze wilde dieren .Iemand die nertsen los laat is geen dieren vriend . Een nerts die los is dood weer andere dieren , meer dan hij nodig heeft om te eten . Al enkele malen een op bezoek gehad , waar slacht veld was er aangericht onder kippen en konijnen . Bij nertsenhouders is alles goed afgezet met hekwerk zodat er geen nertsen kunnen ontsnappen als ze loskomen . Dus laat de zogenamde bevrijders maar alle schade betalen en wat extra in een pot storten voor betalen van schade aan dieren van burgers en natuur verenigingen. Maar zoals bekent heeft een streaker geen broekzakken en dus waarschijnlijk ook geen geld .

 • no-profile-image

  Boer

  Van een kale kip kan men niet plukken dat is waar. Ik vind het daarom passend dat meneer jansen die 300000 Euro terug betaald door hard te werken voor die nertsenhouder.

 • no-profile-image

  dirk

  Vrijheid wil de mensheid,vrijheid om een bontjas te kopen voor diegene die dat wil,die dat niet wil koopt hem niet,einde discussie.Waar vraag naar is zal geproduceerd worden!Linkse mensen willen rechtse mensen altijd hun wil op leggen!Rechtse mensen doen dat bijna nooit! Raar of niet?

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan alleen maar hopen, dat het bewijs tegen de gearresteerden rond komt en er een veroordeling uitrolt. De schade claim lijkt me op zijn plaats, nu maar hopen dat de verzekering samen met de nertsenhouder wil optrekken tegen de activist(en).

 • no-profile-image

  stop de crisus bestrijd de

  hard aanpakken die terrorist en dat het een kale kip is mag duidelijk zijn maar dat is juist destebeter dan moet hij eens eindelijk aan het werk om zijn schaaden terug te betalen dan heeft hij tenminsen werk voor tiental jarren dat wordt zweten voor onze parasiet die nog nooit gewerkt heeft alleen maar van andere geprofiteert
  als hij geen enkele baan kan vinden (niemand die zoon gast wil) dan moet hij maar bij de gemeente afval gaan sorteren

 • no-profile-image

  henry

  Prima zo,aanpakken dat zooitje.
  Jammer dat het sinds nu pas mogelijk is.

 • no-profile-image

  joost

  Zo dat komt lekker binnen meneer de kanibaal.Ik vraag me werkelijk af of je weet waar je het uberhaupt maar over hebt??Ben je wel eens op een nertsenhouderij geweest vraag ik me af. Weet je wel wat je zegt??? Ook vraag ik me af of je ook werkelijk mede agrarier bent, daar geloof ik niets van.
  Zeehonden knuppelen is iets heel naders dan nertsen houden, daar zijn wij het ook helemaal niet mee eens, dat moet onmiddellijk verboden worden vind ik. En kom nou niet met de reactie dat het voor ons concurrentie zou zijn, want dat is allerminst het geval.
  Nersten worden op een welzijnsvriendelijke manier gehouden, dat staat vast. Onze sector wordt voor honderd procent gecontroleerd op het naleven van de regels, en de laatste 4 jaar zijn er4 0, ik herhaal nul overtredingen geconstateerd, wie doet ons dat na????? Nou???
  Denk eerst eens na wat je zegt, en tel dan nog een keer tot 10, dan komt er misschien iets verstandigs opde site staan.
  Deze aktivisten zullen boeten voor wat ze hebben aangericht, zodat anderen het wel uit hun hoofd laten om ook zoiets te gaan doen.

 • no-profile-image

  Demo

  Tuurlijk kanibaal mag je begrip hebben voor mensen die tegen bont zijn zolang ze zich maar aan de regels houden en dat doen die activisten niet

 • no-profile-image

  Tok tok tok

  Die Veagan Streaker is wel goed bezig zeg. Hij draagt zichtbaar geen bont. Hij spaart zelfs olie uit voor de nepbont. Dan ziet hij eruit als een sportman, geen grammetje vet te zien. Dat wordt dan een lastige jongen, want hij zal lang leven met zijn gezonde manier van leven. Het wordt de hoogste tijd dat hij leert van andermans spullen af te blijven.
  Die € 300.000 claimen kan iedereen. Het is echter goed zichtbaar dat van deze kale kip geen veren te plukken zijn, en ook geen bont, zelfs geen nepbont.

 • no-profile-image

  ongevoelig en gek

  Groot gelijk, nertsenhouder. Ze moeten van de eigendommen van anderen afblijven. Een heel gewoon standpunt waar wij vroeger groot mee werden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat, keihard aanpakken die gasten en desnoods laten werken tot de laatste cent terug is betaald. Dat die activisten een mening hebben is hun goed recht, maar ze blijven met hun tengels van andermans spullen af.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Eens met Kanibaal wat betreft bont in de 21ste eeuw. Er is zulke goeie nep dat we zonder echt bont niks te kort komen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kani baal, het gaat niet over het goed of fout van de nertsenhouderij. Waar het wél om gaat, is dat burgers niet voor eigen rechter moeten gaan spelen en dus met de vingers van andermans eigendom moeten afblijven. Dáár gaat het om, dus blijf bij de kern van deze discussie. En als je derden moedwillig schade toebrengt dien je deze, met als extra een flinke boete voor de overtreding, te vergoeden. Punt uit!

 • no-profile-image

  anti-activist

  aanpakke die mongole!
  kunne niet hard genoeg gestraft worden!

 • no-profile-image

  kani Baal

  O wat zijn de rednecken weer lekker bezig. Het zelfde soort volk dat vindt dat je jonge zeehonden mag knuppelen, walvissen mag jagen, Hazen mag uitroeien(natuurlijk niet helemaal), dus alles mat je ook maar een dier kunt doen. Ze moeten bont gewoon verbieden mits het afkomstig is van duurzame handel of als het een rest product is. Nee, ik heb helemaal niets met dit soort mede agrariers. Een totaal verbod op dit soort handel. In heel de EU. Wij leven in een redelijk beschaafd land en daar hoort dit NIET in thuis. Verder moeten activisten met hun jatten van andermans spullen afblijven.

 • no-profile-image

  houdt de nertsen in nederland

  Inderdaad deze kale kip zal zijn hele leven voortaan kaal blijven.
  Dat heeft ie aan zichzelf te danken.
  Hulde aan de politie die zit er bovenop is wel gebleken.
  Eindelijk gaan deze lamstralen voor de bijl.

 • no-profile-image

  jonge

  Helemaal mee eens, flink aanpakken dat zooitje............maar er is een groot probleem......VAN EEN KALE KIP KAN MEN NIET PLUKKEN! .... ik zou zeggen net zo lang de uitkering...of eventueel loon (wat ik bij deze niet veronderstel) inhouden totdat de schade vergoedt is!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.