Home

Achtergrond 2 reacties

Nepluvi in overleg met VWA over planningskader

De Nepluvi, brancheorganisatie van de pluimveevleesverwerkende industrie gaat volgende week in gesprek met de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

De problemen die pluimveeslachterijen hebben met de manier van plannen van de VWA wordt dan besproken. Dat meldt voorzitter Jan Odink van de Nepluvi.

De VWA hanteert een zogenoemd planningskader waarin staat aangegeven wanneer en hoe een slachterij zaken aangaande de keuringen door de VWA moet regelen. Slachterijen moeten zes weken van te voren aangeven als ze op afwijkende tijden (bijvoorbeeld op zaterdag) willen slachten en een keurmeester nodig hebben.

Deze termijn is onwerkbaar vinden veel bedrijven. Het komt er op neer dat de slachterijen al op het moment van opzetten van de slachtkuikens aan moeten geven wanneer de dieren worden geslacht.

Enkele weken geleden leidde dit in een aantal slachterijen tot forse problemen. Er was veel aanbod en door allerlei omstandigheden groeiden de dieren snel. Omdat de VWA weigerde op afwijkende tijden te komen keuren, konden de dieren niet op tijd worden geslacht. Hierdoor werden de slachtkuikens op te hoge gewichten geslacht, wat ook tot welzijnsproblemen leidt tijdens het slachten.

Jan Odink toont zich optimistisch. "Dat probleem wordt zondermeer opgelost." De VWA wil nog niet inhoudelijk reageren vooruitlopend op het gesprek.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kip

    niet normaal dat een enkeling een hele sector het leven zuur maakt

  • no-profile-image

    Harm

    De VWA ambtenaren staan in dienst van de maatschappij. Dat er wel eens onregelmatige tijden zijn, is een risico van het vak. Deze uitgerangeerde -of in het buitenland overbodige dierenartsen denken dat ze in het paradijs zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.