Home

Achtergrond 26 reacties

Nedersaksische boer is bang voor de toekomst

Onzekerheid over de toekomst maakt de Nedersaksische melkveehouder initiatiefloos.

Dit is een van de belangrijkste conclusies in de studie die onderzoekster Birthe Lassen trekt in een studie die is uitgevoerd in opdracht van de boeren in de deelstaat.

Lassen maakte een prognose voor de ontwikkeling tot 2020. Nedersaksen is een van de belangrijkste melkveehouderijgebieden van Duitsland. Uit haar studie komt naar voren dat de gemiddelde melkveehouder zich bedreigd ziet door diverse ontwikkelingen, zoals grotere schommelingen in de zuivelmarkt, de kans op lage prijzen, de relatief hoge gronddruk en de toenemende moeilijkheid om de benodigde vergunningen rond te krijgen.

De melkveehouders weten daardoor veelal niet welke toekomststrategie ze moeten hanteren. Vaak hebben ze zelfs totaal geen strategie, aldus Lassen. De boeren zijn daarbij vaak bang om grote investeringen te doen. Dit wil niet zeggen dat alle melkveehouders in Nedersaksen zullen stilzitten.

In de voor de melkveehouderij meest geschikte delen van Nedersaksen, het gebied rond Cuxhaven en Oost-Friesland gaat de bedrijfsontwikkeling wel relatief goed verder. In de zuidelijker regionen van de deelstaat neemt de veestapel daarentegen af en daalt het aantal bedrijven. Veel kleine en middelgrote bedrijven zullen ermee stoppen. Veel melkveehouders zullen ook nieuwe kansen zoeken in activiteiten als de aanleg van biogasinstallaties.

EU-interventie

Het Bauernverband in Nedersaksen is van mening dat de melkveehouderij ook in de jaren tot 2020 niet zonder vangnetten van EU en Duitse overheden verder kan. Voor nu is de EU-interventie al een reddingsanker voor veel boeren, stelt de bond.

Daarbij dringt de organisatie aan op meer maatregelen, zoals subsidie voor de verwerking van interventievoorraden melkpoeder in veevoer en de vermarkting van extra grote hoeveelheden boter en melk via steunprogramma’s. Alles moet uit de kast om de veehouders te helpen, vindt de boerenbond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heiner

  Angst fuer heute, Angst fuer Morgen
  jedem Deutschen landwirte braucht seine sorgen!

 • no-profile-image

  de tijd zal het

  Veehouder ergens in europa , Lees het verhaaltje van de mester uit Almelo maar eens die krijgt helemaal niks net zoals de tuinbouw en nog een heleboel andere sectoren het is niet uit te leggen dat alleen de rundveesector steun ontvangt de dagen dat Brussel uitdeeld zijn getelt en dan is het bepaald geen zachte landing

 • no-profile-image

  Wim

  Ik denk niet dat het aan de veehouders ligt die negatieve stemming maar aan de banken dat zijn de grootste angsthazen om geld uit te lenen in de veehouderij. In dit gebied waar je met 50 % vreemdkapitaal melk kunt produceren voor nog geen 25 cent durven ze niet te investeren.

 • no-profile-image

  boerin

  ik schrijf dus stabiliteit, daar bedoel ik ook inkomen mee

 • no-profile-image

  boerin

  Dat de prijzen in 2009 omlaag zouden gaan was voorspelbaar. Direct gevolg van de hoge prijzen in 2007-2008 (varkenscyclus, rollercoaster of hoe je het ook noemen wil). Dat tegelijkertijd Murphy's Law (financiele crisis met alle gevolgen vandien) zou toeslaan was niet voorspelbaar en veroorzaakte een extra dip bovenop de dip voorspeld was.
  Dat zich dit meer kan voordoen is juist maar zal meer uitzondering dan regel zijn. Wel zullen dalen volgen op pieken, maar 'als mateloze optimist' denk ik niet alleen, maar ben ervan overtuigd dat 2009 in de geschiedenis boeken zal verdwijnen.
  Verder ben ik met boerin Drenthe eens: Moeten we maar passief accepteren wat er op ons afkomt of misschien actief zoeken naar realistische alternatieven. Ik kies voor het laatste. Het is immers niet alleen crisis in EU maar wereldwijd.

 • no-profile-image

  kurt

  26,74 eurocent ist gutt? Reine scheisse! Und wass sind dann ja die Gebaeckene Birnen? Eine Hollaendische art von Apfelstrudel? Es gehtst ja alles gerade falsh Gert
  Bis bald auf die Hundsrueck!
  Gelbspoetter

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Melkveehouders in Nedersaksen hebben ook de pech, dat zij de laagste melkprijs van Duitsland krijgen. Over oktober betaalde Nordmilch gem. 24 cent.

 • no-profile-image

  helmuth

  Perspektiven war d'rin, ich liebe meine nachbarin!
  Tsjussjes Gert.

 • no-profile-image

  boerin

  vdzanden, ik schrijf in nl heeft het geen goed inkomen gegeven omdat ik niet over andere landen kan spreken daar weet ik gewoon niet genoeg van misschien heeft elke boer in belgie wel een heel goed aardappelcontract met de fabriek, van de nl akkerbouwers lees ik dat ook zij slechte jaren hebben, ons melkveehouders troosten met de gedachte dat we over enkele jaren eraan gewend zijn dat we rekeningen niet kunnen betalen,over de andere kant word ons voorgehouden dat we de kostprijs naar beneden brengen onder andere door goedkoper krachtvoer daar is nog wat te verdienen. dat betekent wel dat de akkerbouwer minder voor de grondstoffen die de koe nu krijgt brok /bierborstel/aardappelvezel gaat beuren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  GROEIEN TOT JE ER BIJ NEERVALT,schrijft Herkauwer!!!,uit Meterik. Boerin USA, schrijft over ''mateloos optimisme''. Interesante Contrasten!!!... Pieken en Dalen zullen elkaar vervolgen,de Vrije Markt is onomkeerbaar!!!... Dat hebben wij kunnen lezen in de Discussie samenvatting; is '' Zuivelmarkt een tredmolen''. Het is verstandig dat elke Melkproducent zich daarop instelt. Dat moet geen Schaalvergroting zijn. Dat kan ook omschakeling zijn naar dubbeldoelkoeien. Meer opbrengst uit omzet en aanwas, minder gezondheids problemen enz. Stabiliteit zal hélaas een vreemd woord worden in de Melkveehouderij!!!... Tenzij; geachte Boerin, uit Drenthe, de markt toch nog gereguleerd wordt!!!... Maar?, WIE WEET HOE???... groetje's, piet

 • no-profile-image

  gert

  Er zal wel wat gebeuren moeten om de jonge boer nog perpectief te bieden,zoals het de afgelopen tijd was is het einde oefening

 • no-profile-image

  mester

  Ik als varkensboer kan ook al enige jaren niet of nauwelijks de rekeningen betalen. Veel bedrijven waaronder die van mijzelf zitten allang in de stille verkoop. Door alle toekomstige eisen is er ook geen perspectief meer. Er zijn helaas geen kopers. Niemand neemt het voor ons op in de vorm van subsidie. Is volgens mij ook uitstel van executie. Dus rest ons maar één ding: verkopen tegen een veel te lage prijs en werk zoeken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is waar Gert Dr. De perspectieven waren zo mooi eind 2007 en 2008. Nu zitten wij met de gebakken peren. Maar vandaag hadden wij weer goed nieuws!!!... De EU-melkprijs is gestegen naar; 26,74 eurocent!!!... Ik bedoel maar het gaat weer de goede kant op!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  boerin USA heeft u al een idee, In de EU heeft de regulering (melkqoutum) prima gewerkt want het is de enigste voedselsector waar nog wat verdient wordt. Vroeger werd er nog weleens gezegd: wat goed is moet je niet veranderen. de liberalisering in de andere sectoren heeft in nl nog geen stabiliteit gegeven niet voor consument en niet voor producent. zoals ik begrepen heb is in amerika liberaal normaal, en als ik het goed begrijp is daar de verdienste voor de voedsel producent ook niet erg hoog.

 • no-profile-image

  saartje boerenhart

  Protest Boerin. Je zult niet willen weten hoe goed en hoevéél burgers kunnen boeren! Alleen doen zij dat meestal pas na het eten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jij kijkt er tenminste helder en gezond tegenaan Piet. Ik vrees al geruime tijd dat men genetisch een dubbeldakskoe gaat manipuleren en klonen. Het enige probleem schijnt nog de uier te zijn. Maar dat wordt binnenkort door een Campina- Westfalia- Alfa Laval consortium opgelost. En dan kan er ineens twee keer zoveel téveel melk geproduceerd worden. Wat een perspectief!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkprijs is te lang kunstmatig hoog gehouden zo was het eenvoudig om er een boterham aan te verdienen nu word de Brusselse kraan stilletjes aan dichtgedraaid en ziet men meteen wat dit voor gevolgen heeft ben toch van mening dat Brussel door moet gaan met dit beleid doen ze dit niet, dan word het leed staks alleen maar groter De melkveehouderij ontkomt niet aan de vrije markt met pieken en dalen en dit zal zeker gepaart gaan met afvallers

 • no-profile-image

  jeroen.roedema@gmail.com

  VD zanden,
  Dan ook eerlijk markt. Krijg je die? Nee, want er is op een of andere manier altijd steun. Brengen we niet hele kruiwagens met geld naar afrika,zodat ze zelfvoorzienend zijn?Doen we met jeugdlening niet een vorm van steun. Hou toch op, we leven in een soort Democratie, waar een select aantal mensen toch alles bepalen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ de Tijd zal het Leren!!!... ,zo denk ik er ook over. Er zijn nogal wat mateloze optimisten, die denken dat 2009 a.d. als het slechtste jaar in de Geschiedenis gaat, voor de Melkveehouders. Pas Op, niemand kan dat garanderen!!!...

 • no-profile-image

  de tijd zal het

  Boerin,Drente De europese markt is wereldmarkt geworden de grenzen voor alle producten zijn vervallen en vroeg of laat maar ben bang voor vroeg zullen ook de melkveehouders daarmee te maken krijgen Tot nu toe heeft Brussel de Europese melkveehouderij geholpen Dat de markt gereguleerd word is onmogelijk Brussel gaat nooit ALLE sectoren uit de modder trekken denk dat de melkveesector blij moet zijn dat het al zo lang goed is gegaan

 • no-profile-image

  boerin

  de tijd zal het leren,
  ik begrijp dat u het stukje van mester gelezen hebt. dan is toch mijn vraag: moeten melkveehouders leren ondernemer te worden en net als mesters en tuinders of zou het tijd worden dat al het voedsel onder gereguleerde markten gaat vallen zodat iedereen weer een inkomen heeft ook mesters en tuinders.
  uit andere stukjes heb ik begrepen dat het heel normaal is dat de kassen van de bank zijn en dat de tuinder een soort baan heeft (hopelijk met arbeidskontrakt)
  en van mester begrijp ik dat zijn bedrijf niet eens fatsoenlijk te verkopen is.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je geeft een verstandig verhaal boerin usa, maar die crisis was natuurlijk al jarenlang voorspeld. Het komt dan alleen nog op het hoe aan, het waarom is overduidelijk: graaien wat er te graaien valt en er maar van uitgaan dat de bomen tot boven de hemel blijven groeien. Een beetje boerin (en boer) hoort te weten dat groei eindig is, maar gek genoeg ademt het ganse agrimetier het kwalijke odeur van 'GROEIEN TOT JE ERBIJ NEERVALT". Letterlijk! En precies dat laatste staat te gebeuren. Mark my words.

 • no-profile-image

  boerin

  Met mateloos bedoelde ik niet: mateloos groeien maar optimisme zonder mate, met betrekking tot het herstel van de melkprijs. Ook bedoelde ik geen mateloos herstel, maar ik voorzie voldoende herstel om de kostprijs te dekken. Onze focus ligt niet op groei maar op het optimaliseren van onze produktie. Groeien tot je erbij neervalt is achterhaald, 2009 was een reality check.

 • no-profile-image

  boerin

  de tijd zal het leren,
  hoe sta je tegeover de voedsel zekerheid en veiligheid. als iedereen moet produceren voor een te lage opbrengst prijs oftewel als er geen inkomen meer inzit, wie wil er dan nog voedsel produceren? Als er geen voedsel meer is krijgen we dan een opstand van de burgers?(boeren zijn dan ook burgers wat er blijft bijna niemand over die nog kan of wil boeren) Is dit ook iets waar de politiek nu al vast aan moet denken?
  Ik vind de uitspraak van de wereldvoedsel organisatie er zal een voedsel tekort zijn in 2050 niet zo raar, er wordt immers voor gezorgd dat niemand nog boeren wil

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Boerin, Drenthe Ik kan u even niet volgen u zegt dat de liberalisering in andere sectoren geen stabiliteit heeft opgeleverd naar mijn mening produceren alle andere sectoren voor vraag en aanbod als de liberalisering ALLEEN in nederland werd toegepast dan werden we geheel uit de marktgedrukt door onze omringende landen met de aantekening dat 70% van de agrariche producten geexporteerd word ,hoe doen we dat

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin, USA. Bedankt voor uw toelichting. Bovendien ben ik ook van mening dat U een realistische kijk op de Toekomst hebt. Ook in de USA zullen de Megamelkers zich waarschijnlijk Heroriénteren. Om in de toekomst mogelijke dalen beter op te kunnen vangen. Daarom ben ik ook van mening, zoals u; waar koeien zijn, moet ook voldoende land zijn. Om zonodig zelfverzorgend te ondernemen, want de Mais zal sneller in prijs stijgen, dan melk. M.vr.groet, piet

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.