Home

Achtergrond 3 reacties

Nederlandse uienexport in ban van Rusland

Geruchten over uien die naar Rusland gaan houden telers volop bezig, maar in de praktijk blijkt het land nog helemaal niet aan de markt te zijn.

Rusland oriënteert zich wel en heeft een paar ladingen bestelt, zegt uieninkoper Jaap Simonse bij Van Liere. Ook Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions heeft over een kleine hoeveelheid.

Telers kunnen volgens Wiskerke beter een residu-analyse laten doen, maar dat is meer voor het geval Rusland op de markt komt. "Die residu-analyse is sinds kort vereist voor export naar Rusland", legt hij uit.

De meeste sorteerders weten van niks over vraag vanuit Rusland. "Ik heb wel gehoord dat er vrachten naar toe gaan", zegt Simonse. "Het gaat om kleine hoeveelheden. Ze zijn de markt aan het verkennen."

Rusland heeft zelf geen goede uienoogst gehad. Ook in de Oekraïne valt de oogst tegen. "Vorig jaar hadden ze zelf genoeg en is Rusland niet op de markt geweest", zegt Simonse.

Uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw voor 12 tot en met 16 oktober blijkt dat er 232 ton naar Rusland ging. "Als Rusland echt komt gaat het om veel grotere getallen", zegt Wiskerke.

In week 42 werd in totaal 20 miljoen kilo uien uitgevoerd. De export ligt met 29 miljoen kilo nog ruim boven het niveau van vorig jaar. "We moeten echter oppassen dat we niet onder de 17.000 zakken", zegt Wiskerke.

Of Rusland gaat importeren ligt uiteindelijk aan de prijs van de uien.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Schuur

  Rusland komt dus vanzelf op de markt, ff residuanalyse doen, de mindere partijen vasthouden tot 15 cent en de deur dicht tot de russen 20 cent betalen!
  Dit bericht wordt alleen maar op de markt gebracht om de prijs te drukken!

 • no-profile-image

  Leen

  Residu-analyse? Wat denk je nou dat er in UI zit? Ui natuurlijk, geen biet, geen aardappel. Als het er uitziet als een ui is het een ui. Ik geloof niet dat er veel mensen doodgegaan zijn aan het eten van uien, wel aan het niet-eten van uien. Uien zijn goed tegen de Mexicaanse griep zei mijn moeder altijd, en lekker bij de WODKA!

 • no-profile-image

  ana

  Hey Leen, er zit vast wat teveel alcoholresidu in jouw bloed als je denkt dat ze naar sporen aardappel of biet zoeken in je uien. 20 cent lijkt me wat weinig als de russen éénmaal beginnen die goedkope bulkschepen vol te laden, loopt de prijs hier rap op.

Of registreer je om te kunnen reageren.