Home

Achtergrond

Nederlandse koeien groeien

De Nederlandse koeien zijn de afgelopen drie decennia flink gegroeid.

In 1981, het eerste jaar dat hoogtematen van koeien werden vastgelegd, was de gemiddelde zwartbonte koe 131 centimeter hoog. In 2009 was de gemiddelde hoogte van een rund 145 centimeter.

Veehoudercoöperatie CRV heeft vandaag het nieuws bevestigd dat blijkt uit de documentaire Wacht op Koe, die zondagavond in het Radio 1-programma Holland Doc wordt uitgezonden. Volgens woordvoerder Bertil Muller van CRV is het geen exclusieve Nederlandse trend. "In de hele wereld wilden veehouders in de jaren tachtig en negentig grotere koeien'', vertelt hij. "Een groter rund eet meer en kan dus meer melk produceren.'' Het gewenste formaat van een nakomeling is één van de specifieke kenmerken waarop een boer een stier kan selecteren om een koe te bevruchten.

De groei van de koeien is overigens wel tot een halt gekomen, nuanceert Muller. "Het formaat van de koe heeft voor de meeste veehouders geen prioriteit meer'', legt hij uit. "De focus ligt tegenwoordig veel meer op duurzaamheid, gezondheid en vruchtbaarheid.'' Nederland telt tegenwoordig zo'n 1,2 miljoen melkkoeien. Dit aantal lag begin jaren tachtig nog rond de 2 miljoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.