Home

Achtergrond

Nederlands cadeau voor Mexico: een fietsplan

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken doet de Mexicanen vandaag een fietsplan cadeau ter gelegenheid van de 200-jarige onafhankelijkheid van het land volgend jaar.

Het geschenk is eigenlijk georganiseerd door Nederlandse bedrijven in Mexico, aldus Verhagen. " Ik ben alleen maar het doorgeefluik.'' Die bedrijven proberen hun eigen Mexicaanse werknemers inmiddels ook op de fiets krijgen, vertelde hij. Dankzij het opvallende cadeau kunnen alle gemeenten leren hoe ze een veilig fietsbeleid ontwikkelen en kunnen ze ook reclame maken voor veilig fietsgebruik.

De Mexicaanse regering probeert het fietsgebruik al te promoten, zegt Verhagen. Voorlopig streven is 50 procent meer Mexicanen op de fiets, 50 procent minder ongelukken en 600 kilometer fietsroute, aldus de bewindsman die in Mexico is om koningin Beatrix te begeleiden op haar staatsbezoek.

De minister woonde donderdagmorgen Nederlandse tijd samen met de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mexico-stad een voorstelling van het Arnhemse gezelschap Introdans bij. Het was een cadeau van de vorstin aan de Mexicanen. President Felipe Calderon was afwezig: hij gaat nooit naar zoiets toe en moest uitgerekend op dit moment ook naar de herdenking van een goede vriend die precies een jaar geleden omkwam bij een vliegtuigongeval.

De voorstelling was een groot succes voor Introdans, te oordelen naar het langdurige slotapplaus.Danseres Karin Lambrechtse noemde de voorstelling érg speciaal. ,,Het is altijd al waanzinnig om voor normaal publiek te dansen, dus laat staan voor de koningin. Daarbij zet zij zich ook erg in voor de promotie van de dans. Ze weet er ook heel veel van.''

De Nederlandse dans is ver vooruit bij die in veel andere landen. Daarom is het altijd weer een waagstuk een dergelijke voorstelling aan te bieden. ,,Maar nu is er weer voor die mix gekozen van dat steriele van Hans van Manen en dat meer grappige van Jiri Kylian'', aldus Lambrechtse. ,,Dat maakt de voorstelling voor een breder publiek geschikt.''

Het theater was weer uitbundig versierd door de Nederlandse bloemkunstenares Heleen Valstar en haar drie jonge medewerksters. Er waren lelies, rozen, gipskruid, aronskelken en zogenoemde 'Moby Dicks', tot de verbeelding sprekende harige ballen op een steel. Een deel van de dansers had zich tijdens de repetities dan ook bijzonder vermaakt met de Moby Dicks. Alle bloemen kwamen uit Mexico, maar waren wel van exportkwaliteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.