Home

Achtergrond 2 reacties

Nederlands biomassa te duur bij huidige subsidie

Het is financieel onrendabel om Nederlands biomassa te gebruiken bij de productie van duurzame energie.

Biomassa van goede kwaliteit wordt uitgevoerd, omdat in andere landen veel meer betaald wordt. En het opwerken van andere biomassa naar de goede kwaliteit is te duur. Dat zei Gerard Smakman van Kiemt, platform voor energie- en milieutechnologie, tijdens een seminar over energie in Aalten.

In Nederland is weinig goede biomassa beschikbaar. Houtsnippers zijn goed te verwerken tot energie, omdat ze een hoog droge stofgehalte hebben. Maar daarvan wordt een groot deel naar Zweden geexporteerd, het land met het hoogste aandeel duurzame energie van Europa. "In Zweden wordt veel meer betaald voor biomassa", zegt Smakman. "In Nederland zijn we nog niet bereid veel te betalen voor biomassa. En dat kan ook niet, want met een dure grondstof wordt het een onrendabel proces."

Kippenmest werd lange tijd gezien als een goede biomassa, maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Het droge stofgehalte is redelijk hoog, maar zonder verdroging valt de opbrengst tegen en blijft veel afval over, wat tegen hoge kosten moet worden afgezet.
Smakman ziet alleen goede mogelijkheden voor Nederlands biomassa als de subsidie voor duurzame energie omhoog gaat. Dan kan de fabrikant meer geld investeren in de grondstof.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kees

    Waarom niet??

  • no-profile-image

    n.karsten

    biomassa genoeg uit de tuinbouw maar je mag van deze biomassa geen energie maken moeten nu daarom weer 200 ha mais gaan telen met deze wetgeving lukt het ook nooit groeten van een teleurgestelde groene ondernemer

Of registreer je om te kunnen reageren.