Home

Achtergrond

Nederland: minder geld als corruptie aanhoudt

Nederland zal volgend jaar 25 miljoen euro minder bijdragen aan het Afghaanse wederopbouwfonds als de nieuwe regering van president Hamid Karzai niet genoeg doet tegen corruptie.

Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gisteravond gezegd in een Kamerdebat over Afghanistan.

Uit het landelijke fonds worden onder meer de salarissen van onderwijzers en medisch personeel in Afghanistan betaald. Ook gaat geld naar de bouw van electriciteitscentrales, voorzieningen voor drinkwater en naar microkredieten. Nederland is de vijfde grote donor voor dit fonds.

Volgens Koenders zegt Karzai veel, maar moeten er daden komen en wel "acuut''. Nederland zal pas over de brug komen met geld als er helderheid is over het nieuwe regeringsprogramma. Daarin moet staan hoe corruptie wordt aangepakt, de drugshandel wordt tegengegaan en het ambtenarenapparaat opgebouwd. Koenders heeft er overigens wel goede verwachtingen over.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte ook dat Karzai hierover met stevige en concrete afspraken moet komen. "De tijd van mooie woorden is voorbij.'' Hij wees erop dat corruptie en slecht bestuur juist de knelpunten zijn waardoor de Taliban in delen van Afghanistan nog steeds steun van de bevolking hebben. Volgens de ministers is er wel degelijk sprake van vooruitgang maar er zijn ook teleurstellingen, zoals de nasleep van de verkiezingen.

De Tweede Kamer wilde op veel punten meer uitleg maar steunt de lijn van het kabinet. In de provincie Uruzgan zijn Nederlandse militairen gelegerd. Het overleg ging dit keer niet over de mogelijke rol van Nederland na 2010, als de missie in Uruzgan is afgelopen. Het kabinet zal daar binnenkort een besluit over nemen.

SP en PVV zijn en blijven tegen de missie in Uruzgan, die volgens hen geen effect heeft. Beide partijen hekelden de corruptie die niet op te lossen zou zijn. PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die onlangs met een Kamerdelegatie naar Afghanistan was, sprak van goede bedoelingen van Nederland. Maar hij vindt dat de troepen in Uruzgan een mes in hun rug krijgen van de Afghaanse bevolking, die praat over ontwikkelingen en tegelijk aanslagen pleegt. Volgens andere fracties ging het om een klein deel van de burgers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.