Home

Achtergrond 5 reacties

'Natuurgebieden hebben meer geld nodig'

Europese landen stellen onvoldoende geld beschikbaar om natuurgebieden te beheren en te herstellen.

Dat blijkt uit een rapport van BirdLife International dat vandaag is gepresenteerd. In Europa moet een netwerk van aaneengesloten terreinen komen, Natura 2000 geheten, zodat dieren ongestoord van gebied naar gebied kunnen trekken.

In Nederland gaat het om een keten van ruim 160 stukken land. Wetenschappers van de Universiteit Wageningen hebben in opdracht van de Vogelbescherming berekend dat Den Haag tot 2020 ongeveer 2 miljard euro beschikbaar moet stellen. Daarvan is ongeveer 20 procent nodig voor dagelijks beheer en 80 procent voor herstel van veelal in slechte staat verkerende natuur, aldus de onderzoekers.

Europa wil met Europa 2000 de leefomgeving en de biodiversiteit beschermen. Nu nog lukt het niet het verlies aan planten en dieren te stoppen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Bij Fochtelo is enkele jaren geleden zo,n 100 hectere landbouwgrond aangekocht voor natuur omdat daar een paartje Lepelaars broedde. Nu worden ze boven Frankrijk weer neergeschoten,waar zijn we dan weer mee bezig ? Verburg had al lang de Franse ambassadeur op het matje moeten roepen.Ze zal straks wel een hoge Franse onderscheiding krijgen ,net als haar voorganger Veerman

 • no-profile-image

  Wim Brus

  In opdracht van wie was dit onderzoek ook alweer gedaan?? Laat me nu niet lachen. Wie betaalt, bepaalt, en dat geldt tevens voor onderzoeksbureau's.

 • no-profile-image

  Jan

  Doe eens wat aan het neerschieten van duizenden trekvogels boven Frankrijk,die kunnen ook niet ongestoord van gebied naar gebied vliegen.Vorige week is een lepelaar,Harry,met een zendertje boven Frankrijk neergeschotenZe maken zich alleen maar druk om grond in bezit te krijgen

 • no-profile-image

  ineke

  2 miljard is er nodig om dieren van het ene gebied naar het andere te kunnen laten gaan. Ik snap dat het om meer gaat dan alleen dat. Maar waar praten we hier over als er nog zoveel geld nodig is om mensen geen honger te laten lijden en van voedsel te voorzien? Is dat niet de eerste levensbehoefte? Het gaat inderdaad enkel bij de heren betrokkenen om het bezit van de grond.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De generaties na ons kunnen voor deze waanideen de rekening betalen, wordt daar wel eens over nagedacht?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.