Home

Achtergrond

Natte hadj

In de stromende regen is woensdag in Mekka de traditionele islamitische bedevaart, de hadj, begonnen.

Volgens de weersverwachting blijft het tot vrijdag in dit deel van westelijk Saudi-Arabië regenen. Dat maakt de bedevaart dit jaar uitzonderlijk nat.

Naar schatting 2,5 miljoen mensen zijn naar Mekka gekomen voor de rituelen in en bij de stad. Dat is ongeveer een half miljoen mensen minder dan gebruikelijk. De vrees voor de verspreiding van de Mexicaanse griep heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Vier pelgrims zijn naar het zich laat aanzien aan de griep gestorven en bij 68 anderen hebben Saudische artsen het virus geconstateerd. Dit relatief geringe aantal stelt de Saudische autoriteiten gerust.

De pelgrims overnachten in een 'stad van tenten' in de vallei van Mina. De hevige regen zou daar voor problemen kunnen zorgen maar koud is het er zoals gebruikelijk niet. Donderdag is het hoogtepunt van de hadj met de massale tocht naar de nabijgelegen berg Arafat. Vrijdag is het offerfeest. Het regent dan naar verwachting niet zo hard meer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.