Home

Achtergrond

Nabestaande wil confrontatie met Demjanjuk

"Ik zet alles opzij om naar München te gaan'', zegt Jan Goedel.

Hij verloor in de Tweede Wereldoorlog zijn vader en moeder en zeker dertig familieleden in een week tijd, in het vernietigingskamp Sobibor. Goedel neemt als een van de zeventien Nederlandse nabestaanden in Duitsland deel aan het proces tegen de 90-jarige ex-kampbewaker van dat vernietigingskamp, John (Iwan) Demjanjuk. ,,Als Demjanjuk wordt veroordeeld, zal voor mij alles een plaatsje krijgen.''

Het proces tegen Demjanjuk begint op 30 november bij de rechtbank in de Zuid-Duitse stad München. Waarschijnlijk is dat het laatste grote naziproces. De hoogbejaarde man wordt ervan beschuldigd dat hij in de Tweede Wereldoorlog als bewaker van Sobibor medeplichtig is geweest aan de moord op bijna 28.000 joden. In het vernietigingskamp in het huidige Polen werden in anderhalf jaar tijd ten minste 170.000 joden vermoord, onder wie ruim 34.000 uit Nederland.

De Nederlanders werden in negentien treinen uit het doorgangskamp Westerbork in Drenthe naar het vernietigingskamp gedeporteerd. Onder hen waren de ouders van Goedel.

,,Ik wil Demjanjuk zelf zien. Ik wil hem nu onder ogen komen'', vertelt de nabestaande standvastig. ,,Ben jij degene die mijn ouders heeft vermoord? Laat de rechter maar bepalen welke rol jij hierin hebt gespeeld.'' Want hoe gevoelig deze geschiedenis ook nog bij Goedel is, hij vindt dat het recht zijn beloop moet hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.