Home

Achtergrond

NAV: meer aardappelen in Noordwest-Europa

De oogst van consumptieaardappelen in Noordwest-Europa komt op 24,6 tot 24,9 miljoen ton.

Dat is meer dan vorig jaar, toen 24,5 miljoen ton is geoogst. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft de aardappelproducties van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië op een rij gezet. De cijfers zijn volgens de vakbond gebaseerd op officiële publicaties in de vijf landen.

Dit jaar is 25,4 miljoen ton van de akkers gehaald, blijkt uit de analyse van de NAV. De uitval is dit jaar hoger door stootblauw en rooibeschadigingen. De NAV schat de uitval in de vijf landen totaal op 3 tot 5 procent. Al met al valt 500.000 tot 800.000 ton extra aardappelen uit ten opzichte van vorig jaar, waardoor dit jaar netto 24,6 tot 24,9 miljoen ton consumptieaardappelen is geoogst. Vorig jaar was dat 24,5 miljoen ton consumptieaardappelen.

Dit betekent dat dit seizoen minstens zo veel consumptieaardappelen beschikbaar zijn als in 2008, concludeert NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "In België, Frankrijk en Engeland zijn meer aardappelen geoogst dan in 2008. Uit onze analyse blijkt dat op het vasteland netto minstens evenveel aardappelen beschikbaar zijn als vorig jaar."

Van der Heide houdt zijn hart vast voor de prijsvorming. "Uit onze analyses van de laatste vijftien jaar blijkt dat bij een aardappeloogst van 20 miljoen tot 21 miljoen ton de telers in Noordwest-Europa kunnen rekenen op een faire prijs van 13 tot 15 cent. Hooggespannen verwachtingen van de aardappelprijs dit seizoen kunnen er dus niet zijn."

Lees ook: NAV: lage aardappelprijzen dit seizoen

Of registreer je om te kunnen reageren.