Home

Achtergrond

NAV: lage aardappelprijzen dit seizoen

De prijs van consumptieaardappelen zal laag blijven dit seizoen.

Dat komt doordat de aardappeloogst in Noordwest-Europa dit jaar veel groter uitvalt dan de vraag. Dat verwacht de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De vakbond heeft een analyse gemaakt van de aardappelproductie in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dit jaar is netto 24,6 tot 24,9 miljoen ton consumptieaardappelen van de akkers gehaald. Vorig jaar was dat 24,5 miljoen ton.

Dit betekent dat dit seizoen minstens zo veel consumptieaardappelen beschikbaar zijn als in 2008, concludeert NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "In België, Frankrijk en Engeland zijn meer aardappelen geoogst dan in 2008."

Van der Heide houdt zijn hart vast voor de prijsvorming. "Uit onze analyses van de laatste 15 jaar blijkt dat bij een aardappeloogst van 20 miljoen tot 21 miljoen ton de telers in Noordwest-Europa kunnen rekenen op een faire prijs van 13 tot 15 cent per kilo. Hooggespannen verwachtingen van de prijs dit seizoen kunnen er niet zijn. In 2007 en 2008 waren dezelfde hoeveelheden beschikbaar en dat waren ook slechte aardappeljaren. Ik verwacht weinig verandering in de vraag."

Van der Heide vindt dat de telers bij zichzelf te rade moeten gaan. "De prijzen van consumptieaardappelen zijn dramatisch laag. Wil je voor deze prijs aardappelen telen? Telers kunnen niks aan de vraag veranderen maar wel aan het aanbod door hun areaal te beperken of door slechte partijen aardappelen uit de markt te halen."

Of registreer je om te kunnen reageren.