Home

Achtergrond

NASA gaat Marsverkenner loswrikken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat maandag proberen om Marsverkenner Spirit los te wrikken uit de broze bodem van de rode planeet.

Het apparaat, dat al bijna zes jaar gegevens over de rode planeet naar de aarde stuurt, zit al sinds april vast aan de rand van een krater.

Volgens de NASA is de kans dat de operatie mislukt zeer groot. Maar van opgeven is voorlopig nog geen sprake. "We kunnen veel leren van onze pogingen om Spirit te bevrijden'', aldus Doug McCuistion, directeur van het verkenningsprogramma op Mars.

De NASA heeft de netelige situatie waarin de Spirit zich bevindt op aarde nagemaakt en geoefend met het loskrijgen van het apparaat. De eerste strategie is om de Marsverkenner de opdracht te geven om rechtdoor te rijden. Later zal naar rechts moeten worden bijgestuurd om uit de krater te komen. Dat kan alleen als Spirit zichzelf weet los te krijgen uit de broze bodem.

NASA verwacht een aantal weken nodig te hebben voor duidelijk is of de Spirit nog te redden is. De Marsverkenner rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Het apparaat heeft alle verwachtingen overtroffen: de NASA had gedacht dat de Spirit na negentig dagen de geest zou geven. Spirit heeft al meer dan 250.000 foto's van de oppervlakte van Mars naar de aarde gestuurd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.