Home

Achtergrond 1 reactie

NAO: aardappeltelers moeten meer samenwerken

Telers moeten onderling meer samenwerken bij de afzet van hun aardappelen.

Ook kunnen ze meer samenwerken met de handel of industrie. Dan kunnen ze betere afzetvoorwaarden bedingen. Dat pleidooi hield voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) op de proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat, waar vandaag de eerste aardappelnotering van dit seizoen bekend is gemaakt. Van Arendonk constateert dat er nog een handjevol aardappelverwerkers en inkooporganisaties van supermarkten zijn overgebleven. "Daarom pleit ik voor meer samenwerking in de afzet. Telers kunnen zich bijvoorbeeld bundelen en hun aardappelen gezamenlijk te koop aanbieden aan een handelsbedrijf, coöperatie of industrie. Dat geeft een meer evenwichtige situatie in de markt."

De NAO was voorstander van de oprichting van de Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA). Dit plan was een gezamenlijk initiatief van de boerenorganisaties VTA, LTO en NAV en was gericht op het verstevigen van de positie van de telers op de afzetmarkt. Het werd afgelopen winter voorgelegd aan de aardappeltelers. Van Arendonk: "Maar de primaire sector heeft het afgewezen. Ik zie niets in een van boven af opgelegde marktregulering. Dat werkt niet. Maar telers kunnen al heel wat bereiken als ze meer samenwerken in de afzet."

Voorzitter Anton Vermeer van de ZLTO vindt samenwerking noodzakelijk. "Er zijn nog vier inkooporganisaties van supermarkten, die samen 99,5 procent van alle retailinkopen verzorgen. Ik heb zorg dat de telers de zwakste schakel in de keten worden. Telers staan sterker door samen te werken. Samenwerking is ook een vorm van schaalvergroting."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Dat heb ik nu al zo vaak gehoord. Een bodem in de markt met een fatsoenlijke graanprijs, dat geeft de teler de macht weer terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.