Home

Achtergrond

Mogelijk toch snelle EU-benoemingen

Tegen de verwachting in lijkt de EU-top over de benoeming van een EU-president en een Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid vanavond toch snel te kunnen worden afgerond.

De Britse premier Gordon Brown ziet af van de benoeming van Tony Blair, liet zijn woordvoerder weten. Daarbij is het vrijwel zeker dat zijn landgenote Catherine Ashton benoemd wordt op de buitenlandpost. ,,Dit is goed voor Groot-Brittannië en goed voor Europa'', zei de woordvoerder van Brown.

Brown lijkt daarmee de weg te hebben vrijgemaakt voor de benoeming van de Belgische premier Herman Van Rompuy tot eerste EU-president ooit.

Tot dusver hield Brown vast aan de kandidatuur van zijn voorganger Tony Blair voor het EU-presidentschap. Maar Brown heeft laten weten "realistisch'' te zijn over de kansen van Blair, die vrijwel nergens steun geniet. De Britse oud-premier is volgens velen te dominant voor de regeringsleiders van de EU-landen.

"Het hoeft niet lang te duren'', aldus een diplomatieke bron kort na aanvang van de top. Eerder werd ervan uitgegaan dat het nachtwerk zou worden in Brussel.

De banen van EU-president en Hoge Vertegenwoordiger ontstaan door het nieuwe EU-verdrag. Dat treedt 1 december in werking, na vele jaren van onderhandelingen. Als laatste staatshoofd van de EU-landen tekende de Tsjechische president Vaclav Klaus het verdrag, nadat de EU enkele van zijn voorwaarden had ingewilligd. Eerder was een voorganger van het verdrag nog afgewezen bij referenda in Nederland en Frankrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.