Home

Achtergrond 1 reactie

Modern melkveebedrijf in De Marne

Melkveebedrijf Ritzemaheerd is een statige boerderij in het Groningse Warfhuizen.

Het melkveebedrijf is ruim 53 hectare en heeft een moderne ligboxenstal voor 128 dieren. De woning is zo goed als nieuw. Het bedrijf wordt verkocht in verband met vrijwillige verplaatsing naar een nieuwe locatie.

De kwaliteit van de grond is uitstekend, zegt Klaas Siert de Vries van Koomans-Achterhof Agrarische Makelaardij. "Bij de boerderij hoort 52,33 hectare zeer goede lichte tot middelzware grond (24-35 procent afslibbaar)." Een deel van de grond wordt verhuurd aan akkerbouwers voor de teelt van pootaardappelen.

De meeste grond, 49,72 hectare vormt de huiskavel. Die bestaat uit drie percelen met 700 meter kavelpad. Op circa 1 kilometer van het bedrijf ligt nog eens 2,61 hectare. Alle percelen zijn gedraineerd. Het grootste deel van de drainage is afgelopen jaren opnieuw aangelegd.

Op 1 mei 2009 is de grond aangemeld bij Skal en is de veehouder begonnen met de omschakeling naar een biologisch bedrijf.
De boerderij staat in De Marne, een streek in het noorden van Groningen, niet ver van het Lauwersmeer en de Waddenzee. Een streek met veel ruste en ruimte. De in 1903 gebouwde boerderij in De Marne doet denken aan lang vervlogen tijden. De grote typisch Groningse tweekapsschuur is meer dan honderd jaar oud, maar oerdegelijk, goed onderhouden en nog steeds functioneel in gebruik.

De schuur is opgetrokken uit steensmuren, houten gebinten en gedekt met ABC-golfplaten op riet. In de schuur zijn 52 grootvee ligboxen met zwevende en paddenstoel-boxafscheidingen. Hier staan de droge koeien en het jongvee. De vloer is dicht met daaroverheen rubber. Een mestschuif zorgt voor een schone vloer. Verder is er een krachtvoercomputer en royaal strohok voor de kalfkoeien.

Aan de andere kant van de schuur staan paardenboxen en de kalveren. De jongste kalveren kunnen in twee strohokken die zijn voorzien van een kalverdrinkautomaat. Voor de grotere kalveren zijn er 14 ligboxen.

De rest van de schuur is in gebruik als werktuigenberging en werkplaats. Machines kunnen er gemakkelijk in door een grote overheaddeur.
Vanuit de tweekapsschuur is een vast looppad voor vee naar de ligboxenstal. De laatste stal is in 2002 gebouwd en heeft 128 zwevende grootveeboxen.

De stal is ruim en licht, heeft open zijwanden met optrekkleden en is volledig onderkelderd. De melkkoeien lopen op roosterplaten met rubber. In de ligboxenstal staan verder vier krachtvoerboxen met dubbele vijzels en een propydos-systeem.

De koeien worden gemolken in een 2 x 10 zij-aan-zij melkstal van Manus met melkmeting en koeherkenning met stappenteller. Na de melkstal is er een separatieruimte die te bedienen is vanuit de melkstal en de computer. Tochtige koeien komen hier automatisch te staan na het melken. Daarnaast krijgen de koeien tijdens het melken ook krachtvoer. De melk gaat in een tank van 21.500 liter. In de machinekamer staan verder een voorkoeler, warmteterugwinningsapparatuur en is een toilet.

Bij het melkveebedrijf is een royale voeropslag en vaste mestopslag met gieropvang. Er zijn vijf sleufsilo’s, een kuilplaat en zeven voersilo’s voor brok. Daarnaast is er een ruime, goede erfverharding. Verder is er een buitenbak voor de paarden.

De woning is zo goed als nieuw en modern ingericht. "De woning is in 2005 voor het grootste deel opnieuw opgetrokken, waarbij authentieke elementen bewaard zijn gebleven", zegt de makelaar. Op de begane grond is een grote woonkeuken met uitzicht over de landerijen. De woonkeuken is 50 vierkante meter en heeft originele Franse plavuizen en een Poggenpohl-keukenblok met een 5-pits kookplaat, grill, vaatwasser en dubbele oven. Vanuit de woonkeuken kan men via tuindeuren naar het terras.

Daarnaast is er een woonkamer van 40 vierkante meter met de karakteristieke schouw en eikenhouten vloerplanken. Boven de kelder is een kantoor met inloopkast. Beneden is een slaapkamer met authentieke vensterbanken met badkamer. Verder is er een bijkeuken waar plek is voor een tweede wasmachine, droger en diepvries.

Op de eerste verdieping zijn nog eens drie ruime slaapkamers met knieschotten, badkamer, toilet, was/droogkamer en inloopkast. De badkamer heeft vloerverwarming, een dubbele wastafel, ligbad en douche. De woning is volledig geïsoleerd.

Het melkveebedrijf staat in Warfhuizen, een dorp met circa 200 inwoners in de gemeente De Marne. Deze gemeente telt 21 dorpen. Hier zijn alle noodzakelijke voorzieningen, zoals scholen en winkels, te vinden. Met de auto is de stad Groningen in een half uur te bereiken.

Meer informatie:
Koomans-Achterhof Agrarische Makelaardij, Klaas Siert de Vries, 0594 – 50 62 23 of 06 – 10 91 65 42, www.koomans-achterhof.nl

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Egbert Palsma

  Hallo, Waar gaan Eddy en Annita opnieuw beginnen?
  Of is dit nog niet bekend?
  Mvg
  Egbert

Of registreer je om te kunnen reageren.