Home

Achtergrond

Ministers van Staat: kernwapens de wereld uit

Nederland moet zich duidelijk en publiekelijk uitspreken voor een wereld zonder kernwapens.

Dat stellen vier ministers van Staat in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad. Het gaat om voormalig premier Ruud Lubbers (CDA) en de oud-ministers Max van der Stoel (PvdA, Buitenlandse Zaken), Hans van Mierlo (D66, Buitenlandse Zaken) en Frits Korthals Altes (VVD, Justitie).

Volgens de oud-bewindspersonen moet juist Nederland zich uitspreken tegen kernwapens, omdat het Internationaal Gerechtshof in ons land is gevestigd. De vier stellen dat het Hof zelf heeft uitgesproken dat er een verplichting ligt om in internationaal verband te werken aan "nucleaire ontwapening''.

Bovendien moet Nederland zich in de ogen van de ministers van Staat "een krachtig bondgenoot tonen'' en president Barack Obama steunen, die al diverse keren heeft gezegd te streven naar een kernwapenvrije wereld. Volgens de vier heeft ons land ten tijde van de Koude Oorlog "dankbaar gebruik gemaakt van de Amerikaanse nucleaire bescherming'' en moeten we "nu ook bondgenootschappelijk een rol spelen''.

"De Koude oorlog is echt voorbij: nu alweer twintig jaar. Een nucleair arsenaal om grootmachten in bedwang te houden is niet meer nodig. In de strijd tegen terrorisme dient afschrikking door massavernietigingswapens geen doel'', aldus de ministers van Staat. Daaraan voegen ze toe: "De kernwapens regisseerden niet alleen de Koude Oorlog; de Koude Oorlog regisseerde ook de beheersing van de kernwapens en die regie is weggevallen.''

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) constateerde in een reactie tevreden dat prominente oud-politici het met hem eens zijn. Zo heeft Verhagen eerder dit jaar met premier Jan Peter Balkenende al na een toespraak van Obama in Praag over een kernwapenvrije wereld steun toegezegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.