Home

Achtergrond

Minister piekert over gelaatsbedekking in ov

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) beraadt zich op eventuele nieuwe stappen in de kwestie over gezichtsbedekkende kleding voor passagiers in het openbaar vervoer.

Dat blijkt uit antwoorden van zijn collega Eberhard van der Laan (Integratie) aan de Kamer.

Er is al overleg over een verbod op deze kleding geweest tussen de overheid en de sector. Het ov ziet de noodzaak van een dergelijk verbod niet in. Het is een moeilijke kwestie, doordat het openbaar vervoer het verlengstuk is van de openbare ruimte. Eurlings zal met meerdere collega's moeten overleggen, aldus zijn woordvoerster.

Ambtenaren in functie, bijvoorbeeld bestuurders van de gemeentelijke tram, mogen het gezicht niet bedekken. Het kabinet stelt dat het dragen van gelaatsbedekkende kleding gewoon niet te verenigen is met goed ambtenaarschap. Dit verbod heeft in de praktijk tot op heden geen problemen opgeleverd, zegt Van der Laan. Personeel van de Spoorwegen is weer gebonden aan bedrijfskleding.

Intussen is er een wetsvoorstel in de maak over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs dient dat zo spoedig mogelijk na het kerstreces in, staat in de antwoorden van Van der Laan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.