Home

Achtergrond

Minder sterfte door kanker in Europa

Het aantal doden door kanker neemt af in Europa.

Dat blijkt uit een onderzoek waarover het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology maandag publiceert.

Voor de studie werd de sterfte als gevolg van kanker in Europese landen vergeleken over de periodes 1990-1994 en 2000-2004. Bij mannen daalde het aantal doden door deze ziekte met 9 procent en bij vrouwen met 8 procent.

De positieve ontwikkeling houdt volgens de onderzoekers verband met een afname van het aantal rokers en de toename van preventief onderzoek. Daardoor wordt kanker in een steeds vroegtijdiger stadium ontdekt en is de ziekte minder vaak fataal.

De verschillen tussen de landen zijn groot. Hongaarse mannen sterven het vaakst aan kanker, gevolgd door seksegenoten in Tsjechië en Polen. Het aantal sterfgevallen door kanker onder mannen ligt het laagst in Zweden. In Finland en Zwitserland komt de ziekte ook relatief weinig voor.

Bij de vrouwen scoort Denemarken het slechtst, en hebben Hongarije en Schotland eveneens relatief hoge sterftecijfers als gevolg van kanker. In Spanje sterven de minste vrouwen aan kanker. In Griekenland en Portugal komt de ziekte ook relatief weinig voor onder vrouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.