Home

Achtergrond

Minder klasse S verlaagd in nacontrole NAK

In vergelijking met vorig jaar zijn er tot nu toe veel minder pootaardappelen van klasse S in de nacontrole in klasse verlaagd.

Dit zeggen zowel keuringsdienst NAK als Agrico. "Bij de hoogste klasse pootaardappelen is het verlagingspercentage tot nu toe 25 procent. Vorig jaar was dat 31 procent. Belangrijkste oorzaak voor de verlaging is erwinia", zegt Ton Stolte, manager buitendienst bij de NAK.

"De laatste jaren zien we een toename in pootaardappelen klasse S die in klasse verlaagd worden", zegt Stolte. Dit houdt volgens hem verband met het afschaffen van de verplichte einddata voor loofdoding. Dit heeft ertoe geleid dat akkerbouwers de aardappelen langer in de grond laten. "Dat doen ze in de hoop op meer kilo’s, maar daardoor neemt het risico op bacteriën en virussen toe." Over de hele linie is het verlagingspercentage nog geen 15 procent. "We hebben ruim 80 procent van de monsters onderzocht. Half november hopen we op 95 procent te zitten."

Ook Jan van Hoogen commercieel directeur bij Agrico zegt dat er dit jaar minder pootgoed uit de hoogste klasse in klasse is verlaagd. "De eisen daarvoor zijn natuurlijk veel strenger, waardoor er sowieso meer wordt afgekeurd dan bij de andere klasse." Hij signaleert wel een ander probleem. "Door beschadigingen en schurft zal het lastig worden pootgoed te exporteren naar landen over zee. Tijdens de praktijkkeuring bleek dat het daarbij om een derde van het pootgoed gaat."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.