Home

Achtergrond

Miljardenverlies voor Porsche

De Duitse sportautofabrikant Porsche heeft in het gebroken boekjaar 2008-2009 een miljardenverlies geleden als gevolg van de mislukte plannen voor de overname van Volkswagen (VW).

Voor belastingen schreef Porsche een verlies van 4,4 miljard euro, zo maakte het concern donderdag bekend. Porsche vatte eerder het idee op om Volkwagen in te lijfen en kocht daarvoor een grote hoeveelheid aandelen VW op. Deze aandelen zijn het afgelopen jaar zeer sterk in waarde gedaald, waardoor Porsche nu miljarden moet afschrijven.

De sportautoproducent stak zich fors in de schulden om de aandelen op te kopen en kwam vervolgens in financiële problemen omdat kredietverleners, getroffen door de crisis, niet meewerkten. De rollen werden toen omgedraaid, en Volkswagen staat nu op het punt om Porsche over te nemen.

Als gevolg van de Duitse belastingwetgeving schrijft Porsche nog wel een nettowinst van 8,2 miljoen euro. Het concern bereikte
deze week een overeenkomst met banken voor een lening van 8,5 miljard euro. Het krediet is bedoeld om een bestaande lening te herfinancieren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.