Home

Achtergrond

Mensen eten goedkoper uit supermarkt

Meer dan de helft van alle Nederlanders kiest door de kredietcrisis voor goedkoper eten.

Dat toont een consumentenonderzoek aan onder negenhonderd mensen in opdracht van het Voedingscentrum.

Ruim een kwart van de ondervraagden zegt minder te besteden te hebben, sinds de crisis is losgebarsten. Van de negenhonderd ondervraagden geeft ruim 60 procent aan vaker aanbiedingen te kopen in de supermarkt en ruim 50 procent pakt vaker dan normaal het huismerk en andere goedkopere merken. "Dit geldt vooral voor mensen die aangeven dat ze minder te besteden hebben'', aldus de onderzoekers.

Die zagen dat sinds het uitbreken van de kredietcrisis Nederlanders ook andere producten kopen. Een derde van de ondervraagden bezuinigt bijvoorbeeld op de kant-en-klaarmaaltijden of kiest goedkopere vleessoorten. ,,Bijna 25 procent koopt goedkopere vleeswaren en 16 procent eet vaker groente uit blik of een potje. Fastfoodrestaurants, snackbars en afhaalmaaltijden zijn sinds de kredietcrisis minder populair'', zo toont het onderzoek aan.

Het onderzoek is vandaag bekendgemaakt tijdens een symposium over Goedkoop eten moet gezonder. Daar roept het Voedingscentrum bedrijven op om veel gegeten, bewerkte producten gezonder te maken. "De veel gegeten bewerkte producten, zoals soepen, sauzen en snacks, moeten gezonder worden, zonder dat deze producten veel duurder worden'', aldus het Voedingscentrum. Ook vraagt de organisatie aan supermarkten om vaker gezonde producten in de reclame te doen. "Dit omdat consumenten tijdens het boodschappen doen steeds meer letten op aanbiedingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.