Home

Achtergrond 3 reacties

Melkveestapel blijft ook in slecht jaar groeien

De melkveestapel blijft groeien, ondanks de mindere opbrengsten in 2009.

Dit blijkt uit de voorlopige landbouwtellingsgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens deze gegevens nam de melkveestapel nog met 23.000 koeien toe, ofwel met 1,75 procent. Veel is dat niet, maar het aantal van 1,5 miljoen stuks melkvee is nu bijna weer bereikt, het hoogste cijfer sinds 2001. In 2007 telde het CBS het laagste aantal melkkoeien, in totaal 1.420.000 stuks.

Ook de totale rundveestapel groeit. Er loopt nu ruim een miljoen stuks jongvee rond. Daarnaast worden nog vleeskalveren, stieren en weide- en zoogkoeien gehouden.

Het totaal aantal stuks weide- en vleesvee bedraagt meer dan 1,2 miljoen dieren. Daarvan is meer dan tweederde vleeskalf. Van die kalveren worden er meer dan 620.000 gehouden als kalveren voor de witvleesproducten, bijna 270.000 kalveren worden gehouden voor de rosé-productie.

De resterende dieren zijn zoogkoeien, weidekoeien en stieren. Anders dan het aantal dieren is het aantal rundveebedrijven gestaag blijven dalen. Dit jaar telde het CBS nog 20.000 bedrijven waar melkkoeien worden gehouden. Daarvan hebben 18.000 zich gespecialiseerd als pure melkveebedrijven. Daar staat bijna 95 procent van alle melkvee.

De gespecialiseerde melkveebedrijven houden doorgaans zowel melkkoeien aan als jongvee. De gemiddelde verhouding is 56,5 procent melkkoeien, 41,5 procent jongvee en 2 procent overig vee.

Terwijl de melkveestapel de laatste jaren weer enigszins groeit, blijft het aantal bedrijven gestaag afnemen. In 2000 waren er nog ongeveer 30.000 melkveebedrijven, negen jaar laten waren er zo’n 10.000 bedrijven minder.

Op 13.000 andere bedrijven waren dit jaar ook runderen aanwezig. Dit betreft voornamelijk vleeskalveren, maar er zijn ook diverse bedrijven met zoogkoeien, weidevee en vleesstieren.

Sinds de invoering van de melkquotering is het aantal stuks melkvee sterk gedaald. In 1984 telde het CBS er nog bijna 2,5 miljoen, tegen nu bijna 1,5 miljoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  In 2007 zat de melkprijs op een historisch hoogtepunt. Uit dit artikel blijkt dat er op dat moment juist het laagste aantal melkkoeien was in de afgelopen 8 jaren. Dan kan ik de conclusie trekken dat het aantal dieren gecombineerd met het daarbij behorende volume melk dus toch wel degelijk invloed heeft op de melkprijs. Tis mischien bekrompen denken maar minder vee is beter voor het milieu en de melkprijs van de boeren. En niet onbelangrijk, het lichaam en het sociale leven!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Veehouder uit Nordwest Friesland, maakt u zich geen zorgen!!!... U bent niet bekrompen, u hebt helemaal gelijk!!!... Het is alleen zo verschrikkelijk jammer, dat er zo weinig boeren zijn, die dat begrijpen!!!... Maar ik ben het voor 100% met U eens. Misschien doet voorbeeld volgen???

 • no-profile-image

  internationaal ondernemende boer

  het is toch als volgt: beter veel (winst)van weinig (omzet) dan weinig van veel........beter voor milieu, beter voor de boerenbody en geef ondernemende boeren dezelfde financiele mogelijkheden als de Duitse bedrijven betreffende Zonnenenergie en Biogasproductie om CO2 te kunnen compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.