Home

Achtergrond

Melkveebedrijf op het Hogeland

Rieuwersveld, een melkveebedrijf op het Groninger Hogeland.

De boerderij is circa 48 hectare staat op een schitterende locatie, langs het water in Oosterwijtwerd. "Oosterwijtwerd is één van de oudste dorpen uit het gebied en ligt zo’n 10 kilometer van de Waddenzee en op circa 28 kilometer van Groningen", zegt makelaar Gerben Fikkert van het gelijknamige makelaarskantoor.

Door het riviertje de Fivel ontstond er duizenden jaren geleden een vruchtbaar kwelderlandschap, dat al sinds mensenheugenis in trek is bij veehouders. Dat is nog steeds het geval. Het melkvee bleef, de boerderijen zijn veranderd.

Rieuwersveld heeft een moderne ligboxenstal. De stal is gebouwd in 1989 en telt 83 ligboxen voor grootvee. Het zijn zwevende boxen met een zelfsluitend voerhek. Ook zijn er twee krachtvoerboxen. Er is een volledig onderkelderde mestopslag van circa 1.200 kubieke meter. De melkstal is door de vele ramen bijzonder licht. De koeien worden gemolken in een 2 x 5 zij-aan-zij melkstal van Gascogne Melotte uit 1996 met automatische afname en melkmeting. In het tanklokaal staat een huurtank van DeLaval van 6.200 kilo.

De boerderij is goed onderhouden. Het geheel ziet er mede door de fraaie beplanting op het erf en langs de stallen verzorgd uit. De oorspronkelijke boerderij is gebouwd in 1964. De woning heeft grotendeels dubbel glas. Op de begane grond is een ruime woonkeuken met vrijwel nieuwe inbouwapparatuur. Verder is er een grote woonkamer en slaapkamer, badkamer met ligbad en douche en een toilet. Op de eerste verdieping zijn nog eens twee grote slaapkamers en één kleine.

Vanuit de woning kan men naar de bijkeuken en vanuit de bijkeuken naar de tuin en de aangebouwde schuur. Het voormalige achterhuis is deels toegevoegd aan het woongedeelte. Hierin zijn een slaapkamer en kantoorruimte gebouwd.

Langs het kantoor heeft u toegang tot een ruime garage. De rest van het achterhuis is in gebruik als werkplaats en opslagruimte voor machines en voer. Ook staat hier het jongvee. Daarvoor zijn 7 éénlingboxen beschikbaar en 3 groeps-hokken op stro voor 20 stuks vee.
Het achterhuis heeft traditionele gebinten en een dakbedekking van deels pannen en deels riet, met daaronder ABC-golfplaten. In 2008 zijn nieuwe zinken goten geplaatst. In 2009 is er een nieuwe achtermuur gezet met een oelebred (uilenbord).

De boerderij heeft ook nog een hooiberg. Die is nu in gebruik als werktuigenberging Verder zijn op het bedrijf drie kuilplaten: een van 7 bij 50 meter met aan één zijde een sleufsilo-wand, een van 6 bij 32 meter en een van 7 bij 44 meter. Daarnaast is er een opslag voor vaste mest.

De grond ligt allemaal rondom de boerderij. De goede grond, de ligging en uitbreidingsmogelijkheden maken dit tot een aantrekkelijk bedrijf, aldus Fikkert. De boerderij staat in Noordoost-Groningen, niet ver van Delfzijl. Het dorp is klein met circa 230 inwoners.

Desondanks zijn er verschillende verenigingen en zijn er een basisschool (samen met de dorpen Eenum en Leermens) en een dorpscafé. Voor alle andere voorzieningen is men aangewezen op Loppersum en Appingedam, beide liggen circa 5 kilometer van de boerderij.

Meer informatie:
Fikkert Agra-Vastgoed, Gerben Fikkert, 0593 – 55 22 54 of 06 – 53 54 59 16. www.fikkertagra.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.