Home

Achtergrond 16 reacties

Melkprijs voor bd-boeren mogelijk losgekoppeld

De biologisch-dynamische (bd-) melkveehouders die lid zijn van de stichting Demeter krijgen mogelijk een hogere, 'eerlijker' melkprijs.

Dit bevestigt een woordvoerder van Demeter. Zo’n eerlijker melkprijs zou een melkprijs zijn die is losgekoppeld van de gangbare melkprijs.
Aanleiding voor de gesprekken is dat de biologisch-dynamische melkveehouders hun kosten nu bij lange na niet gedekt zien. Volgens Demeter ziet het ernaar uit de verwerkers en handelaren willen instemmen met het verzoek.Bd-boeren krijgen nu een opslag van ongeveer 3,5 cent bovenop de gewone biologischemelkprijs.

Nederland telt een kleine dertig bd-melkveehouders, die samen ongeveer 9 miljoen kilo melk produceren. Daarvan wordt 1,5 miljoen verwerkt als boerderijzuivel. De rest gaat naar grotere verwerkers.

De bd-producten worden vooral via natuurvoedingswinkels verkocht. De consumenten daar willen ook dat 'hun' boeren een eerlijke prijs beuren, aldus Demeter. De afzet van het bd-product stijgt de laatste tijd weer, onder meer dankzij de komst van melkpakken. De bd-boeren werken ook aan de opzet van een afzetcoöperatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  ....eerlijker prijs voor eerlijker produceren . Uw stelling is ; dat biologisch ''eerlijker''is dan gangbaar ???

 • no-profile-image

  bd

  Welke stappen? Die bd boeren aanpakken die op de zwarte-kunstmestmarkt zitten? Of iedereen onder het bd label laten vallen zodat alle melk weer bd is met hogere kosten en dan weer een lage prijs?

 • no-profile-image

  piet swets

  dier minder of niet behandelen,of doorprutsen met homeopathische middelen is dierenmishandeling. bd boeren gooien kunstmest in mestsilo zodat ze toch wel kunstmest gebruiken. onze buurman spuit niet, kun je zien ik moet 2 of 3 keer zoveel spuiten omdat zijn zaden mijn kant op komen, was zo dat bd boeren hoorns moesten laten zitten. waren koeien bij die helemaal onder de littekens zaten omdat ze kepakt werden door andere koeien. dit is natuurlijk dieren mishandeling. bd boeren zouden verboden moeten worden. er word zoveel mee geknoeid, dat de doelen bij lange na niet worden gehaald.

 • no-profile-image

  Leen

  Over concurrentievervalsing gesproken!

 • no-profile-image

  Tom

  Blijkbaar is biologische melk dus geen bulkproduct, maar een specialiteit die los staat van de gangbare melkmarkt. Dat is erg interessant, misschien kunnen andere zuivelniches de prijzen ook wel hoog houden (denk aan boerenkaas of hoog-kwaliteitsvlees).

 • no-profile-image

  groninger

  Moet de bd nu ook al gesponsord worden voor een oude stier? Is het geen mishandeling om die stier een friese halsband om te doen. Heeft dat beest zijn hele leven al in Friesland moeten dekken, geven ze hem ook nog een gesponsorde friese strop????

 • no-profile-image

  jan

  geef jij je buren dan geen onkruidzaden gratis kado, thom ?????????????????????????????????????????????????????????????????

 • no-profile-image

  Rinie

  Over eerlijk gesproken:
  Er is in de winkel in feite sprake van valse concurrentie van gangbare melk ten opzichte van biologische en biologisch dynamische melk. Immers behalve de ruim 45 miljard aan jaarlijkse EU-subsidies, die grotendeels naar de gangbare sector stroomt, betalen wij ook nog eens met zijn allen elk jaar 2,1 miljard aan zuiveringskosten van de watervervuiling in Nederland. Vervuiling, mede dankzij de derogatie en het gebruik van de kunstmest in de melkveehouderij.
  Elke Nederlander, ook de consument van uitsluitend biologische of biologisch dynamische melk betaalt hieraan mee. Deze beide laatsten zijn al duurder uit in de winkel, maar betalen zonder dat zij dit beseffen indirect ook nog eens gewoon mee aan de gangbare melkproductie en de kosten, die helaas niet in het product zelf verrekend zijn.
  Vinden wij dat eerlijk? Nee, maar het gebeurt wel! Als we voortaan uit zouden gaan van het principe "de vervuiler betaalt" en alle indirecte kosten in de prijs van het eindproduct doorberekenen, dan zou de gangbare melk in de winkel een stuk duurder zijn. Dan komt een prijsvergelijking "biologisch ( dynamisch) of gangbaar er beslist heel anders uit te zien. Misschien blijkt de biologische melk per saldo dan wel goedkoper en des te aantrekkelijker voor de consument. Want iedereen weet als het om kwaliteit gaat dat biologisch dynamische melk de beste en meest duurzame melk is.

 • no-profile-image

  eko holland

  kijk dat zijn nog eens berichten
  eindelijk de goede kant op

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verdienen gangbare boeren dan geen eerlijke prijs, of zijn dat criminelen of zo?

 • no-profile-image

  dier

  Ik denk dat dit voor een groot deel van de vleesindustrie geldt, ja. Als je als bd boer meer geld voor je melk krijgt en u denkt dat het niet uit maakt of dit ´´eerlijker´´is t.o.v. het dier, dan zou ik zeggen waarom niet overgaan naar biologisch produceren. Je krijgt wel een betere prijs. Over biologisch dynamisch is ook nog wel een boom op te zetten aangaande het gebruik van geneesmiddelen.

 • no-profile-image

  (H)eerlijk

  Beste Piet Swets,

  Je dieren "aanpassen" aan je bedrijfssysteem, dat is uiteraard géén dierenmishandeling???!!!

  Evengoed, gangbare boeren verdienen uiteraard ook een "eerlijke" prijs voor hun product (=voedsel nota bene!). Er zijn genoeg "gangbare" boeren die het netjes doen. In andere gevallen (dierenmishandeling, antibiotica-MISbruik etc.) mogen de betreffende boeren van mijn part heel diep in de stront zakken.

  En als de consument van deze bd-producten er de verhoogde prijs voor over heeft, waar gaat het dan over.

  Dit lijkt mij een leerpuntje voor de "gangbare" boeren heh: als het de bd-boeren wel lukt, misschien dat de "gangbare" boeren dan ook (gezamenlijk) een poging kunnen doen om de consument van hun "eerlijke" product óók zo ver te krijgen (=te overtuigen van de waarde van het geproduceerde product!!!). Dan wordt er wel geschiedenis geschreven in de agrarische sector, zonder twijfel!

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Rinie die (waterzuiverings)heffing is voor het zuiveren van het rioolwater.
  Dat heeft niks met de landbouw te maken.

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Onvoorstelbaar dat een mens zo diep kan zakken om via dit medium laster praatjes te houden en swets verhalen te roepen zonder enige onderbouwing.
  Er gaat overal wel eens iets mis maar de biologische boeren zo neer te zetten is ver beneden peil.En wees dan zo flink je volledige naam er onder te zetten dan ben je een kerel of vrouw!
  Wij gaan dit verder uitzoeken en zo nodig stappen ondernemen.

  Thom de Groot
  Grou

 • no-profile-image

  hoi

  en nou nog een eerlijke prijs voor de "gangbare" boeren

 • no-profile-image

  dier

  Ook bd boer worden HOI HOI, dan krijg je ook een eerlijker prijs voor eerlijker produceren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.