Home

Achtergrond

Meeste kinderen halen netjes een prik

Het overgrote deel van de kinderen die waren opgeroepen voor een griepprik is vandaag komen opdagen.

Op de tweede prikdag van de grote vaccinatieoperatie liet volgens de GGD tussen de 60 en 80 procent van de kinderen zich inenten tegen de Mexicaanse griep. Een dag eerder was dat beeld hetzelfde.

Enkele regio's springen er uit. Zo zag Gilze-Rijen zelfs meer mensen langskomen, dan waren opgeroepen. Waarschijnlijk kozen honderden bewoners van een nabijgelegen wijk van Tilburg en omliggende gemeentes voor de sporthal in de Brabantse plaats. De extra vraag leverde geen problemen op. De GGD beschikte over voldoende vaccins en er waren geen lange wachtrijen.

Ook in Woerden lieten inwoners zich dinsdag massaal inenten. Het opkomstpercentage was daar 95 procent. Zeist zit met 84 procent eveneens iets boven het landelijk gemiddelde. Daarentegen viel de opkomst, in tegenstelling tot een dag eerder, in de stad Utrecht tegen. De GGD heeft er geen verklaring voor. Amsterdam telde juist meer mensen dan een dag eerder. De hoofdstad besloot nog een dag langer te prikken. De woensdagmiddag is al helemaal volgepland, maar ook 's ochtends kunnen mensen die eerder niet in de gelegenheid waren, binnen komen lopen.

Het valt de GGD in de regio IJsselland op dat mensen netjes verschijnen op de tijden waarop ze zijn opgeroepen. Op de priklocatie in Raalte vormde zich rond 08.30 uur al een rij van mensen die pas een half uur later terecht konden. Twente is tevreden over de opkomst van bijna 80 procent. "Positief is verder dat niemand onwel is geworden. Uit voorzorg hadden we ambulancepersoneel achter de hand, maar dat hoefde niet in actie te komen'', aldus een woordvoerder. Ook diverse andere regio's waren blij met de opkomstcijfers. Zo verwacht de GGD Zaanstreek Waterland uit te komen op een hoge opkomst, omdat na twee dagen al meer dan de helft van de mensen is gevaccineerd.

Op diverse plekken in Nederland kunnen nog de hele week kinderen van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van jonge baby's worden ingeënt. Mensen uit deze doelgroep die geen gehoor kunnen geven aan de oproep, bijvoorbeeld omdat zij de week van de vaccinatie met vakantie zijn, hebben pech.

In december volgt de tweede vaccinatieronde voor de ruim één miljoen kinderen, ouders, broertjes en zusjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.