Home

Achtergrond

Meer welzijn voor varkens in proefstallen

Op wetenschappelijke basis ontworpen stallen en hokken voor varkens verhogen het welzijn van de dieren, maar zijn economisch gezien moeilijk toe te passen in bestaande varkensbedrijven.

Dat concluderen land- en tuinbouworganisatie LTO, de Dierenbescherming en onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Research Centrum vandaag.

De wetenschappers hielden vier jaar lang varkens in de gaten die waren ondergebracht in zogeheten comfortclass stallen in Raalte. De varkens hebben in deze stallen meer ruimte dan gewoon, meer vreetplaatsen en veel plek om te wroeten. Aan de hand van de activiteiten en de verwondingen van de dieren is vastgesteld dat het welzijn in deze stallen zoals verwacht groter is.

Varkens bijten uit frustratie in elkaars staarten, wat in de proeflocatie in Raalte veel minder gebeurde. Ook is onderzocht of varkens samen willen eten, of alleen. De sociale dieren bleken tot verrassing van de onderzoekers in de helft gevallen toch liever alleen te eten. Een aantal van de voorzieningen uit de proefstallen zijn aangebracht in de stallen van zes varkenshouders. Door onder meer grotere groepen varkens bij elkaar te houden ontstond per varken meer leefruimte. Ook zijn mest-, vreet- en ligruimtes met wanden van elkaar gescheiden.

Invoering van de comfortclass stallen in de praktijk blijkt echter lastig. De ruimere voorzieningen zijn zonder aanzienlijk hogere opbrensten financieel niet haalbaar. Dat zou veranderen als het vlees van dieren uit comfortclass stallen onder een aparte naam met een hogere prijs in de schappen van de supermarkten komt te liggen, menen LTO en de Dierenbescherming. Beide zien dat als een volgende stap om een beter leven voor varkens mogelijk te maken.

Minister Gerda Verburg (LNV) nam de resultaten van het onderzoek in ontvangst en kondigde aan vanaf 2010 jaarlijks 10 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor investeringen in dure stallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.