Home

Achtergrond

Meer onderzoek naar bodemdaling Friesland

Onderzoek heeft nog geen nieuw licht kunnen werpen op de bodemdaling in Noordwest-Friesland.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat de gaswinning in het gebied niet wordt hervat zolang er geen goede wetenschappelijke verklaring voor de bodemdaling is.

Het Canadese bedrijf Vermillion legde de gaswinning ten noorden van Franeker in de zomer van 2008 stil nadat bleek dat de bodem sneller dan verwacht daalde. Onderzoek in opdracht van het Staatstoezicht op de Mijnen met radartechniek laat weinig afwijkingen zien in het zoutwinningsgebied en het stedelijke Franeker. De akkers westelijk van Franeker, boven het gasveld van Vermillion, zakken echter zeker 28 centimeter. Dat is 10 centimeter meer dan eerdere berekeningen van het bedrijf voorzagen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is de daling vooral veroorzaakt door de gaswinning, maar naar mogelijke andere oorzaken loopt nog een extra onderzoek dat voorjaar 2010 wordt verwacht.

Het Friese waterschap denkt volgens de minister de gevolgen van de bodemdaling te kunnen opvangen, maar wijst er wel op dat de rekening voor extra kosten bij de veroorzaker belandt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.