Home

Achtergrond

Meer misdrijven opgelost door anonieme tips

De eerste negen maanden van dit jaar zijn er weer aanzienlijk meer misdrijven opgelost en verdachten aangehouden op basis van anonieme tips, dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tot en met september zijn er al bijna duizend mensen aangehouden na informatie van onbekende mensen en dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van die periode in 2008. Ook zijn er mede dankzij anonieme tips dit jaar al achthonderd misdrijven opgelost, een toename van 48 procent.

Dit blijkt uit de derde kwartaalcijfers van de Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.). De stichting maakte de cijfers woensdag bekend. 93 Procent van de anonieme tips is van toegevoegde waarde bij de opsporing van misdrijven, meldt M. Vorig jaar was dat rond deze tijd nog 89 procent.

Meer dan tienduizend mensen hebben dit jaar al een melding bij de tiplijn van M. (0800-7000) gedaan. De telefoontjes gaan over ernstige misdrijven. Zo werd er over moord en doodslag 172 keer gebeld. Dat is een stijging van 36 procent.

De meeste tips kwamen binnen over softdrugs (3729) en harddrugs (1749). Tot nu toe zijn op basis hiervan 175 kilo harddrugs in beslag genomen en 185.600 hennepplanten. Dit is volgens M. eveneens een flinke toename in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ook wist de politie dit jaar meer mensen op te sporen, dankzij de hulp van anonieme bellers. Dit jaar werden tot en met september 657 personen gevonden, tegen 534 mensen in dezelfde periode in 2008.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.