Home

Achtergrond

Meer kans op paus in portemonnee

De kans groeit dat consumenten de komende jaren een heuse euromunt uit het Vaticaan in de portemonnee krijgen. Het katholieke ministaatje geeft al euromunten uit met de afbeelding van de paus, maar uitsluitend aan verzamelaars.

De Europese Unie EU) wil bij onderhandelingen met het Vaticaan afspreken dat het Vaticaan meer munten echt in omloop gaat brengen. Daartoe zou het staatje bij Rome dubbel zoveel euromunten moeten gaan slaan.

Verzamelaars betalen nu soms wel honderden euro's voor munten uit Vaticaanstad. Zo verkoopt de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht in haar Coinshop op internet een proefset uit 2006 voor 369 euro.

Sinds de invoering in 2002 heeft het staatje drie series munten uitgebracht. De eerste heeft de afbeelding van paus Johannes Paulus II. In 2005 kwamen munten uit met kardinaal Chamberlain, het tijdelijke hoofd van het Vaticaan. Euromunten sinds 2006 tonen een afbeelding van paus Benedictus.

Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie zal hetzelfde gelden voor een ander Italiaans ministaatje, San Marino. Ook die zou het aantal euromunten moeten opvoeren. Bovendien wil de EU een streep zetten door het alleenrecht van de Italiaanse Munt om euro's te slaan van Vaticaanstad en San Marino. In dat geval zou in principe ook De Koninklijke Nederlandse Munt de euro's voor de paus kunnen gaan slaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.