Home

Achtergrond 8 reacties

Meer gezonde vetzuren in melk Fleckvieh-koe

De melk van Fleckvieh-koeien bevat 20 procent meer aan geconjugeerd linolzuur.

Dit beweert althans KI Vereniging München Grub. Die heeft via melkcontrolevereniging VVB Silvolde de melk van drie Nederlandse bedrijven met Fleckvieh laten onderzoeken bij Qlip in Leusden.

Daaruit bleek dat melk van raszuiver Fleckvieh 23 procent meer geconjugeerd linolzuur (CLA’s) bevat dan melk van Holstein-koeien. Melk van Fleckvieh-kruislingen bevat 16 procent meer CLA’s. CLA’s werken cholesterolverlagend en zouden ook de overige gezondheid bevorderen. De Omega 3- en 6-gehalten zijn ook hoger.

Uit eerder Canadees onderzoek is gebleken dat melk van Fleckvieh bij hetzelfde rantsoen 30 procent meer CLA’s bevat dan melk van Holstein-koeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Wat maakt het uit wat voor kleur koe er in de stal staat? Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een harde gezonde koe met veel inhoud die relatief onderhoudsvrij is makkelijk drachtig wordt en veel lactaties meegaat. De post omzet en aanwas is ook niet verkeerd. Je kunt je helemaal blind staren op de liters maar de melkveehouders die het quotumloze tijdperk kunnen overleven zijn die met veel eigen vermogen en een hoog saldo per koe.

 • no-profile-image

  huub

  Daar is de Fleckviehkoe al mee bezig, hoezo reclamestunt?

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  @ Eerlijk, Thuis. De kans is groot dat de MRIJ ook betere melk heeft. Als u maar niet te veel gekruist heeft met Red-HF. Die fout heb ik gemaakt. In Polen kunnen wij sinds 2003 gebruik maken van Fleckvieh genetica, tot mijn grote vreugde moet ik zeggen. Nu heeft 80% van onze veestapel een witte kop. Het is gemoedelijk en sterk vee.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gefeliciteerd Eerlijk Thuis, dat ziet er keurig uit!!!... Wij hebben dezelfde productie maar veel minder vet 4.23 en eiwit 3.47 Bij ons het hele jaar Maissilage, krachtvoer hetzelfde,in de zomer vers gras in de winter nog wat hooi en stro. En heel weinig veeartskosten. groetje's,piet

 • no-profile-image

  willem

  Reclame stunt.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hebben ze mijn mrij's nog niet onderzocht.......

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gaat de Fleckvieh melkkoe nu de Holsteiner verdringen???...

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hoi piet, Nee 100% mrij alleen nu een paar met fleckies gedekt es kijken wat daar uitkomt. Melk op 100% gras met beetje perpulp en 1200kg brok perjaar inkl jongvee en dan 6500kg melk met nu de laatste gehaltes 5.12.vet en 4.09 eiwit daar moeten die magere holsteiners een plas melk meer voor geven om aan de zelfde euries per koe te komen en dan tel ik de slachtkoe nog maar nie mee

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.