Home

Achtergrond

Meer dan 85 leiders naar klimaattop

Meer dan 85 staatshoofden en regeringsleiders nemen deel aan de VN-Klimaattop die op 7 december in Kopenhagen begint. Dat zei de Deense premier Lars Lokke Rasmussen.

Hij is in Trinidad en Tobago om de top van de Gemenebest bij te wonen. Het klimaat is een belangrijk onderwerp van de bijeenkomst. Het is de laatste grote internationale top voor de klimaatconferentie. Ook VN-topman Ban Ki-moon en de Franse president Nicolas Sarkzoy zijn aanwezig.

Ongeveer de helft van de 53 landen van de Gemenebest zijn eilandstaten waarvan er veel worden bedreigd door het stijgende water. Gastheer premier Patrick Manning van Trinidad en Tobago zei te hopen dat de top een extra impuls kan geven aan het proces om tot een akkoord te komen in Kopenhagen. Daar moeten landen het eens worden over de opvolger van het Kyoto Protocol dat de opwarming van de aarde moet stoppen.

Deze week maakten China en de Verenigde Staten hun doelen bekend voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgas, de hoofdoorzaak van de opwarming van de aarde. Volgens Sarkozy zal India binnen enkele dagen zijn doelstelling op dit vlak bekendmaken. Hij zei dat na overleg met de Indiase premier Manmohan Singh.

De Gemenebest bestaat uit Groot-Brittannië en zijn voormalige kolonies en Mozambique.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.